Има сериозен интерес към поста гуверньор на БНБ заради влизането ни в еврозоната и в контекста на случилото се на времето с КТБ. Това коментира Първан Симеонов, директор на "Галъп интернешънъл болкан“, в интервю за предаването "Добър ден, България“ на Радио "Фокус“.

Интересът към тази позиция е породен и от поредица градски мълви за кого точно е интересен този пост, допълни той.

"Едно е сигурно: Слави Трифонов отдавна е показал, че има моменти, когато включва в такъв режим – аз му казвам "режим на чест“, и прави такива твърди стъпки. От друга страна, струва ми се, "Продължаваме промяната“ разглежда този пост като логично продължение на техния по-скоро финансово изглеждащ облик – такъв е техният профил в общи линии, на едни финансови хора, компютърни хора. И ми се струва, че тук настъпиха някаква мина и двете страни“, отбеляза социологът.

Тази коалиция беше събрана от дневен ред, свързан с Борисов и неговото наследство, и изначално се знаеше, че тази коалиция ще е трудна, защото включва компоненти, които иначе не биха се събрали заедно, посочи Първан Симеонов.

"Сега с войната в Украйна отново се прояви водещото, старото водещо противоречие в нашето общество – Изток-Запад, и това разпъва допълнително тази коалиция, като позволява на ГЕРБ, а донякъде и на ДПС да мечтаят за излизане от политическата изолация, т.е. да се включат като приемливи фактори. Виждаме, че даже е приемливо да се мисли как ГЕРБ и "Демократична България“ примерно предлагат изпращане на оръжие в Украйна и т.н. Така че не е изненада, че те трудно намират общ език“.

"Те заприличват на парламент в парламента, имат си вътрешна опозиция, имат си динамични мнозинства, имат си ултиматуми. В този ред на мисли, заприличват донякъде на втория мандат на Борисов. Помните, тогава нещата изглеждаха точно по този начин – имаше постоянно чудене няма ли да падне тази коалиция и постоянно си поставяха едни вътрешни ултиматуми партньорите. Но както виждате, тя поостана“, припомни социологът.

Всичко е логично за момента, всяко едно управление в хода на мандата си започва ерозия на доверието.

"Това е неумолим закон на общественото мнение поне у нас в последните 30 години, с много малки изключения. Българският политически елит обаче малко преиграва и си играе с огъня, няма какво да се лъжем“, посочи той.

Първан Симеонов коментира още, че българският народ не е настроен в едната или в другата крайност.

"Българският народ като цяло не е антинатовски, камо ли антиевропейски настроен. В същото време българският народ има исторически сантименти към Русия. Те не са само продукт на някаква пропаганда, те са исторически и културно предпоставени. В този ред на мисли, българското общество е далече от крайности“, допълни още анализаторът.

Евелина БРАНИМИРОВА