Напълно възможно е сега Бойко Борисов да е осъзнал, че най-добрата тактика не е да сваля правителството, което се води за прозападно в България. Това каза Първан Симеонов, изпълнителен директор на "Галъп интернешънъл“, в дневния блок "Добър ден, България“ на Радио "Фокус“. Каквото прави напоследък, винаги е с идеята най-накрая да спечели отново благоволението на тези западни партньори, които му бяха вдигнали малко мерника ми се струва, каза политологът.

Според него лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов е осъзнал, че понеже всяко правителство се износва като доверие, за него е по-добре да почака още малко. "Това правителство да свърши черната работа, и то да се износи, тогава той абсолютно безапелационна да се върне на бял кон. Това му е идеята на Борисов. Не съм сигурен обаче колко е разчел нещо друго – фактора "Възраждане“, коментира Симеонов.

Първан Симеонов коментира и че в България, особено когато си в коалиционно управление, реформаторско усилие трудно можеш да приложиш. Според политолога по-ефективна и по-модерна икономика трудно можеш да направиш също. "Единият ти коалиционен партньор от сутрин до вечер си говори колко страховито нещо е, че не даваме военна помощ на Украйна, а другият – от сутрин до вечер ще говори обратното и ще иска по-високи пенсии. Това ще е всичко, което те ще говорят от сутрин до вечер. В това време някой трябва да се занимава малко от малко с модернизация на тази страна в противовес на управленския модел, който наблюдавахме преди 2-3, в който България се управляваше ден за ден“, коментира той.

В момента никой не ни има доверие, уточни политологът. "Управленските елити имат катастрофално доверие. То намалява всеки ден, и българският народ лека-полека ще започне да се оглежда за някакви форми на друг вид управление – дали ще са на еднолична власт, или ще са някакви форми на "Възраждане“ и други радикали“, отбеляза той. В такива политически каши, когато политическият елит, създават повече проблеми, отколкото да ги решава, хората се обръщат към плашещи опции, смята Първан Симеонов.

Милослава АНГЕЛОВА


Пълния текст на интервюто четете в раздел "Мнение"