Певицата Диона и шофирането й под въздействие на наркотици станаха повод за разговор в рубриката "Визия 0“ в "Денят на Фокус“ по радио "Фокус“. Как влияят упойващите вещества на шофирането обсъдиха Цвети Капитанова заедно с психотерапевта Желяз Турлаков и Симеон Парлапанов, клиничен психолог. Те са основатели на "Кошер“ – център за рехабилитация и лечение на зависимости.

Трябва да има тежки наказания, когато става дума за шофьори, употребили упойващи вещества на пътя, смята Турлаков. "Не за 6 месеца, а за година, две, пет, от първо хващане в такова състояние. Трябва и да включим психологически мерки, които да бъдат задължителни за нарушителите със закон“, допълни той.

Турлаков заяви, че хората, които се осъзнават като употребяващи, са една хилядна от реалната цифра. "Доверявам се на статистиките на САЩ, които посочват 300 000 души – без употребяващите алкохол. България е на челна позиция по ранна употреба. Разговорите от първо лице са много въздействащи – посетили сме над 20 града и над 50 училища благодарение на Нацоналните съвети по наркотични вещества“, разказа той.

"Анкетите ни са тревожни – 40% от децата съобщават за експериментиране с марихуана, алкохол, метаамфетамини. Проблем е бързият толеранс към тези вещества – бързото пристрастяване в рамките на месец. Няма лекарствена опция, която да помогне при отказването – единствената възможност е психо-социалната рехабилитация и психотерапията. Работим с хора, които развиват шизофрения и други психични заболявания заради употребата на упойващи вещества. Те отключват различни състояние, които влияят фатално“, коментира Турлаков случая със син, убил майка си след години наред злоупотреба с наркотици.

Според Парлапанов, при употребата на кокаин реакциите стават непремерени и импулсивни. "Потребилият става агресивен и завишава оценката си към самия себе си – това са предиктори за ПТП. Човек може и да припадне зад волана, както и да заспи, ако е употребил кокаин. След 24-часова употреба на амфетамини човек може да заспи, след като отмине първоначалният им ефект на безсъние и хиперактивност“, обясни експертът.

Кръвните тестове показват наличие на вещество в организма дни след употребата. Ефектът на стимулантите е по-дълъг, а на кокаин продължава по-малко, но желанието за употреба е много силно. Има потребяващи дни наред – които ходят на работа, шофират и функционират. Тома, че човек не употребява все ден, не значи, че не е зависим и опасен на пътя.

В САЩ установиха, че когато употребяваме широка гама вещества, включително марихуана, ние се разглеждаме като рискови и зависими. Уловените с положителен тест там отиват осквен всичко друго и на психологически консултации. Т.нар. "трева“ е наркотично вещество. Идеята, че е безвредна, не е вярна. Турлаков заяви, че 90% от търсещите помощ за зависимост са започнали с употреба на марихуана.

Парлапанов допълни, че тревата не е по-различна от останалите наркотици – мозъчната активност се промена, значи става дума за психоактивно вещество. Според Турлаков, в медицинския речник срещу термина "зависимост“ пише – "болест на отрицанието“. В своята характеристика зависимостта е човек, който отрича да има проблем, макар да го има.