Скорошно проучване на изследователи от университета Шандонг в Китай установи, че инсулиновата резистентност е свързана с повишен риск от няколко заболявания и ранна смърт при жените.

Инсулиновата резистентност възниква, когато клетките в мускулите, мазнините и черния дроб не реагират правилно на хормона инсулин и не могат лесно да абсорбират глюкозата от кръвта.

Причините за инсулиновата резистентност не са напълно разбрани от изследователите, но се смята, че наднорменото тегло и липсата на физическа активност са важни фактори, според Националния институт по диабет и храносмилателни и бъбречни заболявания на САЩ.

Инсулиновата резистентност е общоизвестна с ролята си при диабета и новото проучване установява, че тя е допълнително свързана с 31 други здравословни състояния.

"Ние показахме, че чрез оценка на степента на инсулинова резистентност е възможно да се идентифицират лица, които са изложени на риск от развитие на затлъстяване, хипертония, сърдечни заболявания, подагра, ишиас и някои други заболявания", заяви Дзин Ву, водещият автор на изследването от отделението по ендокринология в болницата на провинция Шандонг в Джинан, Китай.

"Това осигурява основа за мерки за ранна интервенция за намаляване на риска от заболяване и също така предлага нови идеи за превенция и лечение на заболявания", добави тя.

Проучването използва данни от близо 430 000 участници в проекта UK Biobank, база данни, която съдържа генетична, медицинска информация и информация за начина на живот на повече от 500 000 души, за да оцени дали има връзка между инсулиновата резистентност и определени заболявания, пише Euronews.

Участниците са на възраст между 40 и 69 години и имат резултати от индекс TyG, мярка за инсулинова резистентност, вариращи от 5,87 до 12,46 единици.

Резултатите на индекса TyG са изчислени чрез изследване на кръвната захар и нивата на мазнини на всеки участник, включително холестерол.

По-високи степени на инсулинова резистентност често се наблюдават при мъже, пушачи, по-възрастни хора, хора, които са по-малко активни, и хора, живеещи със затлъстяване.

По-висок риск от смърт

Проучването проследява здравните досиета на участниците за средно 13 години и установява, че инсулиновата резистентност е свързана с повишен риск от 26 състояния и намален риск от пет, заедно с по-висок риск от смърт при жените.

"Открихме, че всяко увеличение с една единица на инсулиновата резистентност увеличава риска от подагра с 65 процента, но намалява риска от болестта на Паркинсон с 16 процента", смята Ву.

"Освен това, всяко увеличение с една единица на инсулиновата резистентност е свързано с 10% по-висока вероятност от ишиас", добави тя.

Инсулиновата резистентност е най-силно свързана с диабета, като хората имат 166% по-голяма вероятност да развият заболяването.

Също така е свързана, макар и в по-малка степен, с по-висок риск от развитие на други медицински състояния.

Някои от тях включват депресия, нарушения на съня, бактериални инфекции, панкреатит, затлъстяване, болки в гърба, бъбречна недостатъчност и сърдечни заболявания.

И все пак, инсулиновата резистентност също се свързва с по-нисък риск от пет заболявания, включително анемия, болест на Паркинсон и остеопороза, която е основна причина за счупени кости при по-възрастни хора.

Изследователите установяват, че всяка единица увеличение на инсулиновата резистентност при жените е свързана с 11% по-висок риск от смърт, но няма такава връзка при мъжете.

"Повишаването на обществената осведоменост за тези модифицируеми фактори е важно, тъй като дава възможност на хората да предприемат стъпки към по-добро метаболитно здраве", добавя Ву.

"Предишни изследвания показаха, че промените в начина на живот, като редовни упражнения и следване на балансирана диета с ниско съдържание на добавени захари и рафинирани въглехидрати, могат да помогнат за намаляване на риска от инсулинова резистентност."