40% от българите са със затлъстяване, показват данните от представително социологическо проучване на Агенция "Тренд". А с най-високата първа степен на заболяването са 25% от хората.

Лоша е тенденцията и при децата. България се нарежда на второ място в Централна Европа по разпространение на затлъстяването. Болестта се отчита при все по-малки деца на възраст между 3-4 години.

Преди три години Светла Александрова тежи близо 110 килограма. Само за една година е качила 30 килограма. Тогава започва нейната борба.

"Откакто започнах да се лекувам с терапията от лекар, която е съобразена с движение и здравословен начин на хранене, постепенно в период от една година успях да сваля над 20 килограма още за първата година на терапията. Сега вече се борим с допълнителните килограми, които остава да свалиш до паметта на теглото на самото си тяло", коментира Светла Александрова.

Затлъстяването освен медицински е и икономически проблем. Според статистиката само за година то струва на страната около 500 милиона лева.

"Говорим за разходи на НЗОК, които са изплатени за лечението на заболяванията свързани със затлъстяването, а именно сърдечно-съдови заболявания, мозъчно-съдови, различни форми на ендокринни. Говорим същевременно и за социалната му цена, а именно разходите на НОИ, дните отсъствие от работа, издадените болнични листове и всичко това се натрупва", заяви Аркади Шарков, здравен икономист в ефира на БНТ. 

Наднорменото тегло основно е заради лоши хранителни навици и липса на физическа активност. При децата се наблюдава във все по-ранна възраст.

"До 2000 година в България то беше 6-7-годишна възраст, а сега е около 3-4, слиза надолу. Тоест все по-малки деца се засягат. Родителите трябва да разберат, че детето трябва да не бъде ограничавано в своята активност в тази възраст. Трябва да има някой, който да бяга и да му прави безопасна средата, както и трябва да се намали времето за сън в детските градини", каза още проф. Виолета Йотова, детски ендокринолог, УМБАЛ "Света Марина" - Варна.

Според лекарите ковид пандемията е оказала значително влияние върху затлъстяването при децата, тъй като тогава движението им е било ограничено до минимум.