Загряване на краката - основен метод от народната медицина при простудите, които се случват и през летния сезон, за съжаление.

Много често се случва, ако запитате възрастни хора: Как се лекува простуда? 90% от тях ще ви отговорят, че загряването на краката с топла вода и морска сол върши много добра работа. 

Народната медицина препоръчва загряване на краката с топла вода и морска сол до изпотяване при всички случаи на простуда.

Това е любим на народа метод, имащ висока ефикасност. Той е и много приятен. Човек чувства загряване на стъпалата, как се затопля приятно цялото тяло, как кръвта му тръгва мощно да циркулира, споделя във Facebook Божанка Гатева. Ето какво пише още тя, публикуваме думите й:

Предимството е, че това простичко, с евтини и достъпни средства, които ги има във всяка къща.

Методиката на загряването на краката е всеизвестна. Въпреки това наблюдавам масовост на частичното му прилагане и липса на пълен ефект.

Пълното прилагане минава през следните опорни точки:

• Кофа топла вода

• Морска сол – шепа

• Намятане с одеало

• Чаша чай (на екс)

• Изпотяване - обилно

• Топли чорапи ( обуване на краката)

• Дрехи за преобличане

• Сън



Техника на загряването на краката



Подготовка:

Съд с поносимо топла вода

шепа морска сол (готварска), съд, кана, с гореща вода, шише със студена вода, голяма чаша чай (топла вода), хавлия за избърсване на краката, един чифт топли чорапи, чифт вълнени чорапи, зехтин (олио или мас) за намазване на ходилата, одеало за намятане.



Изпълнение:

Краката се потапят в кофата с приятно топла вода (38-40 градуса). Щом посвикнат краката с температурата се добавя гореща вода , като се следи да е поносимо и приятно топла. Гърбът и тялото се намятат с одеалото. След около петнадесет минути ходилата се зачервяват. След което се изпива чашата с чай (от лайка, липа, или топла вода). Изпиването е на екс, или на няколко големи глътки за около минута –две. Това е нужно за постигане на изпотяването. За тази цел чаят не може да е много горещ. Ако пък е прекалено хладен няма да се постигне целта.

(Напитката в Народната медицина може да е чай с ракия, грята ракия, грято вино с чер пипер, или чай с джинджифил.)



През това време доливаме топла вода при краката ,защото тя постепенно изстива и чакаме ефекта на изпотяването. Критерият, че сме се изпотили е да тръгне пот от порите на главата и цялото тяло. Ако не се получи това изпиваме още една чаша чай. Изчакваме хубаво да се изпотим завити, наметнати с одеалото и с краката в легена. Добре е близък човек да помага за изпълнението на процедурата. (Може да седнем и в банята, близо до душа, и там е лесно да се долива, и няма проблем ако намокрим.)



След изпотяването настъпва едно отпускане, отмаляване. Изтрива се цялото тяло до сухо, и до зачервяване със суха кърпа и се преобличаме. Излизайки от водата, избърсваме и краката до сухо. Намазват се ходилата с мазнината, зехтин или мас, масажно олио. Това спомага да се запази топлината на ходилата. Краката излъчват топлина и приятно продължават да пулсират. За да продължава това следва топло обуване на краката с вълнени чорапи, с които може и да заспим.



Тук вече е ред на топлото легло, загрято по традиция с топла грейка, топла тухла...



След, което следва сън, който също е лековит.