Следващият главен прокурор, както и членовете на новите Висш съдебен и Висш прокурорски съвет, няма да бъдат избрани до 3 месеца след приемането на конституционните промени, както първоначално искаха вносителите им от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС.

Избори за Народно събрание се произвеждат не по-късно от 1 месец преди изтичане на срока на пълномощията на действащото НС. С полагането на клетвата на новите народни представители се прекратяват пълномощията на предишното Народно събрание.

Служебен премиер се избира измежду:

- Председател на НС;

- Председател на ВКС;

- Управител или подуправител на БНБ;

- Председател или заместник-председател на Сметната палата;

- Омбудсмана или заместник;

На днешното заседание на парламентарната конституционна комисия бяха приети много по-дълги срокове за избор на следващите ръководители на съдебната власт. Това ще удължи с още близо година престоя на Борислав Сарафов като временен главен прокурор. Членовете на настоящия Висш съдебен съвет може да изкарат на постовете си 2 години повече от вече изтеклия си мандат. Оправданието на управляващите да се откажат от късия срок е, че той е недостатъчен, за да се подготвят необходимите за процедурата по избора законови промени и да се проведе самата процедура.