Не може да се оказва, каквото и да директно или индиректно давление върху преценката кой и кога да бъде привлечен като обвиняем, а в момента това се върши индиректно, чрез медийни изявления. Това заяви на брифинг Чавдар Пастованов, зам.-градски прокурор, по повод засиления медиен интерес, както и изявлението на премиера Кирил Петков на брифинг на 7-ми февруари, на който бил поставен изключително важен въпрос за разследването по случая "Булгаргаз“, предаде репортер на Агенция "Фокус“. Той посочи, че съгласно действащото в страната законодателство, обвинение се повдига след събиране на достатъчно доказателства за виновността на конкретно лице, в извършване на престъпление от общ характер.

"Преценката дали е извършено такова престъпление се прави от наблюдаващия по делото прокурор. В тази връзка, представители на изпълнителната власт – нямат право да оказват влияние и да се намесват при формирането на тази преценка.

Следва още веднъж да се подчертае, че съгласно стандартите и изискванията на българското и европейското законодателства, представители на изпълнителната власт, както и представители, на която и да е от трите държавни власти – не следва да се намесват в тези въпроси.

Съгласно чл. 15 от Закона за МВР, с който следва да бъдат запознати, както министър-председателя, така и министъра на вътрешните работи, по отношение на работата на разследващите органи не може да се оказва намеса от страна на техните висшестоящи ръководители, в това число и да се дават указания за хода и действията по разследването.

В този смисъл, информация по разследването може да бъде предоставена само и единствено след изрично разрешение от страна на ръководството на наблюдаващия делото прокурор“, категоричен бе Пастованов.