Прокуратурата ще сезира български и европейски институции за безпрецедентния натиск над прокурори по случая с АМ "Хемус“. Това каза на брифинг заместникът на главни прокурор Даниела Машева, предаде репортер на Агенция "Фокус“. "Разследването се извършва от служители на МВР - ГДБОП. Съобщава се за незаконосъобразно въздействие по отношение на наблюдаващи прокурори от СГП. Прокуратурата ба Р България счита, че по този начин се нарушават основни принципи на наказателния процес – за независимост на органите на наказателното производство и за вземане на решения по вътрешно убеждения, както и че се нарушават конституционни принципи на правовавата държава и за независимостта на съдебната власт", посочи тя.

"Ръководството на Прокуратурата изразява подкрепа към всички магистрати, които при осъществяване на своите функции се подчиняват само на закона, защитавайки правата на гражданите, юридическите лица и държавата. Категорично се противопоставяме на всеки опит за въздействие, внушение, неправомерно влияние пряко или косвено по отношение на всеки магистрат и вземане на решенията съобразно закона за вътрешното убеждение. Всяко такова действия е заплаха към закона за правото и трябва да бъде огласявано и санкционирано. Повобни актове са нарушение на Конституцията на България, действащото законодателство и правото на ЕС. Напомняме, че най-важния фактор, който свързва правните системаи на членките на ЕС е независимостта на Прокуратурата и прокурорите като гарант за върховенството на закона“, добави Машева.

"Заявяваме, че ще бъдат предприети необходимите законови мерки за гарантиране сигурността на магистратите при изпълнение на служебните им задължения, както и неприкосновеността на собствените им права.

С оглед изключителната важност и опасността от засягане на основни принципи на правовата държава, Прокуратурата на Р България ще информира и ще поиска съдействие от Прокурорската колегия на ВСС, председателя на НС, президента на България, министър-председателя, предсставители на ЕК, посолствата на всички държави членки на ЕС в България, на САЩ, на Великобритания, ЕП, Съвета на Европа, Венецианската комисия, Консултативния съвет на европейските прокурори и Международната асоциация на прокурорите“, каза още зам. главният прокурор.