Софийската районна прокуратура се самосезира за заканата с убийство към разследващия журналист на NOVA Вероника Димитрова. Това съобщи говорителят на СРП Николай Николаев.

По случая е образувано досъдебно производство. Делото е незабавно предадено на СДВР и е възложено на разследващ полицай.

Вероника Димитрова получи заплахите след разследване, което тя направи в рубриката "По следите". Преди две седмици тя разказа за двама брокери, подсъдими по два случая на отвличане, закана за убийство и нанасяне на телесна повреда.

"Ще бъде проведено обективно, всестранно и пълно разследване", заяви Николай Николаев. "Данните, които са изложени от вашия колега журналист, сочат за едно конкретно лице, което е добре известно на Софийска районна прокуратура. По данните, с които към момента разполагаме, същият ползва отпуск по отношение на търпяно от него наказание "лишаване от свобода". Обръщаме внимание и сигнализираме затвора в София да преценят в рамките на своята компетентност дали не са налице основания за прекъсване на този отпуск. Разбира се това е в тяхната компетентност. Ще бъде извършено безпристрастно разследване. Става въпрос за закана с убийство, което е тежко престъпление. Но и говорим за журналист, който съдейства за разкриване на престъпления, който изпълнява професионалните си задължения. От тази гледна точка за нас е важно да демонстрираме, че евентуални подобни прояви са недопустими", заяви Николай Николаев.