Стотици производители на зелена електрическа енергия от цялата страна блокираха пътя Русе-София с искане за незабавна промяна на новата методика за изчисление на цените на балансиращата енергия и справедливи цени.

С плакати с надписи "ЕСО и КЕВР, като ни откраднахте тока за м. май, подарихте ли го на народа?" ВЕИ производителите показаха фактурите си за изминалия месец. От тях става ясно, че работят на сериозна загуба и ако това продължи, целият сектор ще фалира, което ще застраши енергийната сигурност на държавата.

Протестиращите поясниха, че соларните централи в момента работят на минус, а при ветрогенераторите 50% от приходите отиват за балансиране, което води до невъзможност да си обслужват банковите кредити, с които са финансирани инвестициите.

Почти 50% от енергията на борсата е от ВЕИ източници, което държи цените ниски. Ако новата методика фалира ВЕИ производителите, ще има ръст на цените, което ще засегне всички потребители и ще трябва да се внася електроенергия отвън на много-по-високи цени .

Производителите на зелена енергия се заканиха, че ще бъдат непреклонни в исканията си и следващият протест ще бъде на жълтите павета, тъй като енергетиката на страната е заложена на карта. Те призоваха политиците да вземат отношение и да покажат, че работят за интересите на хората.