Дроновете са много широко разпространени. С тяхната роботизация и изкуствен интелект те навлязоха неочаквано бързо във въоръжените сили, както на редовните армии, така и на терористичните групировки. Те са евтини за производство и много лесно могат да реализират потенциала си. Това каза преподавателят във ВА "Г. С. Раковски“ проф. Димитър Недялков в предаването "Денят на живо“ по NOVA NEWS.

Той посочи, че Нетаняху не трябва да бъде изненадан от нападението с дрон срещу дома му в Кесария, тъй като тези технологии вече имат широко приложение.

Недялков каза, че във военните училища в България вече тече подготовка за работа с дрон, тъй като летателният апарат все повече се внедрява и е елемент от националната сигурност. "Родно производство на дронове е важно направление в развитието на икономиката и структура на обществото“, подчерта преподавателят.

"Още през 60-те години на минали век България е произвеждала безпилотни летателни апарати. Били сме единствените на Балканите в това отношение и едни от малкото в Европа и света“, разказа Недялков. Той посочи, че сега в страната близо 200 фирми се занимават с разработки на дронове. "Държавата трябва да обърне внимание на родните производители“, подчерта той.

Недялков е на мнение, че "зад всяка система трябва да стои човек". "Елемент от тези системи е изкуственият интелект, но все повече специалисти наблягат на факта, че най-голямата опасност за човечеството може да се окаже самия ИИ. Така че поне като контрол зад него трябва да стои човек", обясни преподавателят.