Номинацията на Борислав Сарафов за главен прокурор е очаквана. В същото време обаче Висшия съдебен съвет допуска грешка и то не в строго юридическия смисъл, а в по-обществен план. Това е един ВСС, който се ползва с изключително ниско доверие, той е с отдавна изтекъл мандат. Преди пет години той избра Иван Гешев. След няколко години, без да посочи аргументи и за няколко дни, реши да свали предишния главен прокурор. Този ВСС не бива да избира нито председател на върховен съд, нито главен прокурор. Това каза бившият министър на вътрешните работи проф. Веселин Вучков в ефира на NOVA NEWS.

Той посочи обаче, че няма юридическа пречка ВСС, макар и с изтекъл мандат, да упражнява всичките си правомощия, включително да кадрува по най-високите върхове на съдебната система. И допълни, че това се определя от разпоредба от променената Конституция.

Вучков каза още, че този, който бъде избран за главен прокурор от настоящия ВСС, "ще си носи негативите през цялата си професионална кариера на висш представител на българското държавно обвинение". И допълни, че това ще се отрази на работата му.

Вучков каза, че влизането на страната ни и по суша в Шенген е от изключителна важност, и изрази надежда то да се случи поне в началото на 2025 г.

По темата за честността на вота и разследванията за изборни нарушения бившият вътрешен министър каза, че двоен стандарт не трябва да има и изрази надежда, че полицията не проявява такъв.