Трябва да се въведе регулация за използването на изкуствения интелект. Това заяви деканът на Юридическия факултет на Софийски университет "Св. Климент Охридски" проф. д-р Даниел Вълчев.

Темата за изкуствения интелект е водеща в новото издание на инициативата "Юридически барометър", която се осъществява вече 13-а година.

"Темата, която избрахме за сегашния, е за изкуствения интелект. Има проблем с разбирането на хората какво е изкуственият интелект. Има едно общо схващане, че това е един по-сложен компютър. Става въпрос за небиологично базирани невронни мрежи, наподобяваща невронната система на човек", коментира пред БНТ Даниел Вълчев.

Деканът на Софийски университет обясни, че България има много подготвен и силен IT сектор, но трябва да се въведе регулация за използването на изкуствения интелект.

"Въпреки че секторът е развит, ние не сме активни в развитието си. Дори ЕС да направи много добра регулация на закона за изкуствения интелект, трябва да има световни усилия по случая. Това не е проблем на конкретна държава", уточни професорът.

Даниел Вълчев коментира темата за конституционните промени.

"Говоренето за конституционна промяна е важно, защото то крепи мнозинството. По-добре е да има някакво правителство, дори и то да наподобява служебно такова в момента", каза Вълчев.