Кратък коментар за 22 август 2024 година направи известният математик проф. Николай Витанов. Публикуваме го без редакторска намеса:

Кратък коментар за 22 август

И така, както обещах, четвъртък е и е време за поредния коментар.

Нашенския политически цирк днес няма да коментирам. Само ще кажа, че някои хора пак бяха натирени да окупират Орлов мост. Както се сещате, не съм свършил с изброяването на похватите на цветната революцийка. Това вчерашното беше изключително жалък опит. Явно, ще трябва да коментирам как правилно трябва да се натирват юнаци да правят цветна революцийка.

Да се върнем на основната ни тема за коментар.

ДО ГОЛЕМИЯ АНАЛИЗ НА ЮРУШ 2024 -КУРСКАТА АВАНТЮРА, ОСТАВАТ 41 ДНИ.

Върви обратното броене от 50 дни по желание на крякащите юрдечета срещу Витанов.

Твърдение на Витанов:

за 50 дни нахлулите 7 непълни украински бригади ще идат на 2 метра под земята. Всяка вкарана допълнителна бригада ще удължи агонията с 1 седмица. За да добута до прзидентските избори в САЩ, Сирски трябва да хвърли още 5 бригади. въросът е - откъде ще ги вземе. То няма такива. Отговор - може да пробва да ги взиме от донбаския фронт. Който ще почне да се пука яко по шевовете. Но значение за Сирски и Зеленски това няма. Важното е да устискат Курския юруш с пропагандна цел - до изборите за президент на САЩ.

Очаквани украински загуби на 50-тия ден

1.безвъзвратни загуби в жива сила - 15 000

2. танкове --60

3. БТР-и - 90

4. БМП-та - 55

5. ББМ (бронирани бойни машини) -400

6. автомобили - 300

7. РСЗО - 8

8. Оръдия - 40

Загуби до ден 10 от началото на броенето

ден 3 ден 4 ден 10

1. Безвъзвратни загуби в жива сила - 2300 2640 4400

2. танкове - 37 37 65

3. БТР-и - 32 32 53

4.БМП-та - 18 23 27

5.ББМ - 192 206 316

6.автомобили - 88 96 133

7.РСЗО - 4 4 9

8.оръдия - 15 20 31

Какво ни казват тия числа? Доста, за който може да гледа зад тях. Най-напед да отбележим, че броя на унишожените танкове надхвърли прогнозата. Тоест, Украйна наистина хвърля най-боеспособните си части към Курск. И от боеспособността им не остава нищо. Второ, като оставим настрана танковете, разчита се на мобилни групи, което води до големи загуби на бронирани байни машини. Иначе казано, контролът на териториите е силно съмнителен. Това да пратиш 5 човека с ББМ да попътуват по някой път и късметлийски да се върнат, не е контрол на територия. Другото което надхвъли прогнозата е унищоженото количество РСЗО. Което показва, че руснаците доста ефективно откриват украинските системи за залпов огън и бързо ги унищожават. Същото важи и за оръдията, чиято унищожена бройка също се приближава към прогнозата.

С две думи, както се и очакваше, работата запецна. Нови перемоги няма. Отива се към стандартния сценарий, който наблюдавахме миналата година - голямо крякане в началото, вели-и-и-и-ки перемоги и после - тишина, тишина-а-а-а-а.

Според мен, а и според всички свестни западни аналитици, това с юруша към Курск е пълна глупост. Руснаците не свалиха части от Донбанския фронт и той се движи доста бързо на запад. Прочутото градче Ню Йорк бе превзето от руснаците. Това отваря на руските части пътя към Торецк. По нашите медии - пълна тишина. Ще го отбележат с половин уста. Наред са Торецк и Покровск и обхващане от юг на отбранителната линия Константиновка - Краматорск. Иде последната битка за Донбас.

И при тези проблеми, Сирски решава -.... да удължи фронта. Изтегли най-боеспособните си части от Донбас и ги хвърли в Курск. Резултат - старателно градените 10 години украински линии в Донбас падат една след друга,а великата перемога в Курск са украински части, криещи се из горите и излавяни или унищожавани по 300 човека на ден от руснаците. Те затова загубите на пушечно месо не са по-големи. Няма концентрация на украински части на едно място, че ще бъдат треснати от артилерия и авиация. Има групички, криещи се по горите. Тъй, че, скоро ще настъпи тишината в медиите по въпроса. Наблюдавайте, как информационната перемога ще се спихне. А също и българските шараниерос, мятащи се по голите куки на пропагандата. И тах наблюдавайте, как кряканицата им ще прерастне в оглушителна тишина.

Толкоз за днес за юруш 2024 - Курската авантюра.

Желая здраве и успехи и нека вирусите и войната да ви заобикалят.