Искането на оставката на Стефан Янев заплашва и поставя на карта нашата национална сигурност. Това каза заместник-председателят на Градския съвет на БСП – София проф. Ваня Добрева, в интервю за предаването "Софийска трибуна“ – продукция на БСП-София, която се излъчва по Радио "Фокус“.



"Аз слушах министър Стефан Янев. Смятам, че неговото явление и поведение показва достойнство на българския офицер. С учудване приемам предложението на министър-председателя да го освободи. Не мисля, че мотивите, които бяха изложени пред нас, са основателни - още повече, че тук става въпрос за много сложна ситуация, става въпрос за бъдещо развитие на нашите отношения ако щете и с Русия. И когато един военен от ранга на ген. Стефан Янев определи една операция като операция, а не като военно действие, мисля че трябва да му се доверяваме. Какви са вече другите мотиви на министър-председателя аз не мога да кажа. Истината е, че с това действие той разочарова например един човек като мен“, каза още тя.

"Освен това, не мога да приема това, което чух: "Моят министър на отбраната“ – съжалявам, целият кабинет е избран от Народното събрание и тази коалиция има задачите наистина да изведе България от една много тежка криза. Да я изведе от последното място, което ние заемаме в момента в Европейския съюз като бедна държава, държава без перспектива. Как ще привличаме младите хора? Ето с тези въпроси трябва да се занимава Министерския съвет. Мисля, че те посягат в момента на наистина един изключително достоен човек – ген. Стефан Янев. И отново искам да кажа, че лично аз като човек социалист, най-вече българка, съм безкрайно разочарована. Не мога нищо да кажа за новата кандидатура, но не приемам и като човек, който все пак се занимава по-встрани наистина с политика, не приемам това решение, не го смятам за достатъчно мотивирано. И обратното, наистина смятам, че вероятно с този си акт, дай Боже, да е от незнание, но се заплашва и поставя на карта нашата национална сигурност. Аз вярвам на ген. Стефан Янев. На другия човек, който ще се предложи за наш министър на отбраната, не бих могла да кажа, че вярвам. Не го познавам, не зная“, посочи проф. Ваня Добрева.



Тя коментира и казусът с преместването на Паметника на Съветската армия, след като кметът на район "Средец" Трайчо Трайков обяви, че ще започне процедура за преместването на паметника в музея за социалистическо изкуство. Според нея целта е повишаване на политическия рейтинг.



"Преди десетина дни излезе социологическо проучване, направено от Агенция "Галъп“, и в него "Демократична България“ имаше резултат, който е доста проблематичен за тях – евентуално при предсрочни избори тя няма да влезе в парламента. Около 3.8% даваха. Много е нисък резултатът и на БСП - и ние имаме за какво да мислим, но все пак на този етап БСП е сред партиите, които ще бъдат в следващия парламент, според това проучване“, обясни проф. Добрева.



"Сега, когато има такъв проблем, "Демократична България“ има 2 линии, в които виждам, че работи, за да повиши този свой политически рейтинг. Едното е да актуализира въпроса за Паметника на Съветската армия с пълното съзнание, че първо, един кмет на район не може нищо да направи. Сега, той може много да иска, но Анатол Франс е казал, че има всеки правото да иска да спи под мостовете на Сена, така че и г-н Трайков има това право разбира се. Друг е въпросът, че той подвежда млади хора, които отиват и смятат, че тук става въпрос наистина за окупатори. Не е така“, добави тя.

Според нея е крайно време да престанем с фалшификацията на данни от нашата история и култура.

"Древният Рим затова е Рим, защото нито едно камъче не е махнато, докато при нас непрекъснато се появяват някакви политически фигури, които искат да повишат своя рейтинг, и непрекъснато ни въвеждат в разделителни линии в обществото. Все пак имало е Втора световна война, или може би вече няма Втора световна, не знам, вече се притеснявам, че в най-скоро време ще прочета, че Втората световна война всъщност е била някаква такава измислица на руснаците да се поразходят малко. Сега може би и това ще го напишат утре. Но българският народ винаги е бил благодарен, нашите прадеди винаги са били благодарни и по времето на Руско-турската освободителна война, и след Втората световна война, когато България иска по някакъв начин да покаже, че тя е скъсала с фашизма, че няма нищо общо с Хитлеристка Германия. И това е един от знаците на почит, които нашите деди, и то големи български фигури, интелектуалци постояват този паметник. А това, че някой иска сега политически да се представи, тук мисля, че вече трябва да се спре и с толерирането на подобен тип поведение. Ето, във връзка например със сегашните събития прочетох, дано да не е истина, че и председателят на "Демократична България“ почва пак да гони агентите на Русия. Както каза съвсем скоро доц. Валентин Вацев в един блестящ свой анализ, скоро време ще преследват и всички, които купуват и руска салата. Сега, тоест, ние в момента трябва да се отпуснем от тези наистина заигравания с някакви такива рейтинги, и да търсим някакво отново възраждане на омраза. Мисля, че трябва да го загърбваме вече това състояние“, обясни проф. Ваня Добрева.

"Аз се срамувам, че България 30 години се занимава, благодарение на фигури като Трайчо Трайков, да руши собствената си културна памет“, посочи тя.

По думите й ние сме славянска православна държава и сме люлка на тази култура.

"Ние нали непрекъснато това говорим, че от нашите земи тръгват светите братя Кирил и Методий, нали това е нещото, с което България е известна, и което получихме признание от академик Дмитрий Лихачов, че ние сме държавата на духа? Добре сега, като сме държавата на духа, другата голяма православна славянска държава нали е Русия? Ще скъсаме всички отношения ли, какво точно, как мислим следващия ден, следващите си стъпки през следващия ден? Ето Борис III какво е казал, в една много тежка ситуация, в която България е най-верният съюзник на Германия: "Винаги с Германия, никога срещу Русия“. В нашата ситуация ние може да кажем: "Вижте какво, винаги със САЩ или с Европа, Европа, на които сме член, но никога срещу Русия. И това трябва да го помним като завет на Борис III. Ето тези въпроси за утрешния ден трябва да си ги задаваме. Всеки наш опит, трябва да сме много внимателни – всеки наш опит да вдигаме в крак, както се казва за подковаване, някак си трябва да бъде озаптяван. Колкото и да ни си иска да си качваме рейтинга, колкото и да знаем, че единственото нещо – говоря за "Демократична България“ – антикомунизмът вече не върви, русофобията трябва да приключи, за да можем нормално да градим България, иначе ще продължим да бъдем на дъното“, обясни тя.

Според проф. Добрева причините за конфликта между Русия и Украйна са много по-дълбоки и те би трябвало да бъдат внимателно проследени.



"Вероятно всички забравяме случката в Украйна през 2013-2014 година, когато избухна цветна революция. Вие знаете опитът ни от последните 10 години показва, че цветните революции избухват тогава, когато трябва да се осъществят преврати. И действително беше осъществен преврат – беше смъкнат президентът и на негово място беше сложена друга фигура. Едно от първите актове на новоизбраното правителство беше да приеме Закон за езика в Украйна. Според този Закон за езика и в къщи, и на пазара, и във всички учреждения гражданите на Украйна са задължени единствено и само да употребяват украински. И всички те, за да се спазва тази норма, са следени от специално въведени като служба езикови инспектори. Украйна по принцип е многонационална държава, там има различни народности. Вие знаете, че там, в Украйна, в Бесарабия живеят наши сънародници, българи. Това е една от най-големите ни исторически диаспори в целия свят, те са някъде над 250 хиляди души живеят в Бесарабия. Така че и тях ги засегна този закон“, обясни тя.



"Вторият закон беше свързан с образованието когато тогавашният президент, малко по-късно и г-н Зеленски също заговори за въвеждането на понятието, обвързването на понятието "права“ с разбирането за коренен произход. Тоест, права да имат своя култура, права да се събират, права да знаят езика си, да създават собствена литература, собствено изкуство имат само коренните жители на Украйна. Ето, нашите българи например нямат, унгарското малцинство също няма право. Нямат право и руското малцинство, което е изключително голямо. И разбирате, че едни такива актове, които са насочени най-вече към всички, които симпатизират на Русия и които знаят руски език, раждат недоволства, както навсякъде ще родят недоволства. За съжаление, реакцията в Украйна е доста по-различна отколкото реакцията в нормалния и демократичен свят, и тези дни ние научаваме всъщност какво се е случвало през изминалите 8 години, и какво е ставало в Украйна, което наистина си признавам, че аз се учудвам, че такива демократични държави с традиция, като САЩ, а и самият Европейски съюз, някак си пренебрегват и като че ли не искат да забележат. Защото се оказва, че през лятото на 2014 година и 2015 година са създадени отряди, които отряди възстановяват мрачни традиции, традиции на фашизма, и се саморазправят с абсолютно всеки, който не споделя политиката на украинското правителство, на тогавашното украинско правителство или проявява минимални симпатии към Русия. Тези бригади и тези отряди са над 10. От тях по-известни са "Азов“ – те са изключителни неофашисти, те самите изповядват идеологията за превъзходство на бялата раса, за ненужността на еврейството и на всички останали народи. И забележете, това, което е по-интересното при този "Азов“ и при тяхната идеология, е, че те казват, че Украйна трябва да бъде в Европейския съюз, който Европейски съюз те виждат като обединение върху арийските ценности. Естествено техен кумир е Хитлер, и преповтарят много от догмите, които смятах, че са загинали и са изчезнали във времето. Украинското правителство възстановява и авторитета, дори обявява за национален герой един от известните също така нацисти от Втората световна война Степан Бандера, обявява негов ден, официален празник, който трябва да се чества“, каза още проф. Добрева.

"Безкрайно много смятам, че в тази ситуация най-мъдрите от европейските лидери е Виктор Орбан, който казва, че Унгария няма да влиза във военен конфликт и ще стои отстрани, равноотдалечен и от Украйна, и от Русия. Аз смятам, че това трябва да бъде и българската ни позиция. България няма смисъл в момента да взема отношение по един или друг въпрос. Ние сме безкрайно свързани и с Русия, и с Украйна, където са нашите сънародници, и смятам, че ние наистина като унгарския президент Виктор Орбан, трябва да направим същото – да кажем, че България няма да участва в конфликта, но ние сме готови за бежанци, разбира се, да помогнем“, каза в заключение проф. Ваня Добрева.

Габриела ГАНЕВА