Ротацията не е предвидена в българските закони, в Българската конституция. Тя е плод на договорка между първата и втората политическа сила. Това каза аудиокаста на "Фокус“ "Това е България“ ръководителят на катедрата по "Политология“ в Софийския университет "Свети Климент Охридски“ проф. Светослав Малинов. "По Конституция, когато се осъществява ротация на премиер, а само това е договорено – ПП-ДБ и ГЕРБ се договориха да се смени премиера, та, дори да се смени само премиерът, е необходимо да се мине през гласуване на нов Министерски съвет. Ето това е моментът, в който промените трябва да бъдат извършени. Т.е. когато дойде моментът да си сменят позициите Мария Габриел и акад. Денков, а именно – Габриел да стане министър-председател, а Денков – вицепремиер и може би да поеме още някой ресор, това е моментът, в който без напрежение, ако всичко е договорено, могат да се сменят и някои министри", каза проф. Малинов.

Според него, дебатите за това очевидно ГЕРБ иска да ги започне още сега, явно е, че ГЕРБ иска увеличаване на своето влияние. Иска повече министри, казано директно, и повече заместник-министри. Кои обаче от министрите ГЕРБ смята, че не се справят, или кои смята, че дори и да се справят, трябва да бъдат заменени с министри на ГЕРБ – това е дебатът, който в момента започва от Борисов и ГЕРБ, но който няма да се води публично, поне на първо време. 

По думите на политолога, трябва да се излезе с някакъв вид пакетно предложение. Очевидно е, че ще се правят компромиси по тази линия. На него му изглежда невъзможно обаче ПП и ДБ да задържат тези пропорции в кабинета, защото този кабинет е тежко асиметричен, в полза на ПП-ДБ. И това се вижда с просто око.

"Всички помним как започнаха нещата, каква висока непоносимост имаше между лидерите. Той самият е компромисен вариант за избирателите на ПП-ДБ, но трябва да признаем, че с оглед на резултатите от изборите, той представлява компромис от страна на ГЕРБ, независимо че за избирателите на ПП-ДБ самата идея за коалиция с ГЕРБ е много тежък компромис. Но понеже компромисът вече е направен, той трябва да си вземе, така да се каже, нормалните пропорции. Нормалните пропорции е по-голямо присъствие на ГЕРБ, което обаче означава, за да се успокоят и избирателите на ПП-ДБ, повече власт за ГЕРБ означава и някак си по-голяма отговорност, и по-голямо обвързване с този кабинет. Ще престане ГЕРБ и особено лидерът Борисов да говори, че "те управляват“, а пък "ние недоволстваме и ние – от ГЕРБ имам предвид, ги съветваме, а те не слушат“. В един момент това правителство ще стане "нашето правителство“. И за ГЕРБ, и за ПП-ДБ, и за Борисов, и за Петков, и за Христо Иванов. Когато започнат да говорят за "нашето правителство“, тогава вече ще се види хоризонта дори за пълен управленски мандат – нещо, за което не смеехме и да мислим преди 6 месеца", добави проф. Светослав Малинов.