Интервюто е дадено на 23.02



Путин може да бъде възпрян, все още, не е толкова страшно, нещата не са изгубени. Трябва да имаме оптимизъм. Западните либерални демокрации не могат да допуснат един толкова тежък авторитарен режим, който започна да си позволява прекалено много на глобалната сцена, да продължи нататък своя ход. И според мен, срещу руската инвазия, срещу руската стратегия, за която говоря, и при това още на този етап НАТО и Европейският съюз трябва да изградят силово възпиране от типа на Студената война, адаптирано към съвременните реалности и преди всичко към съвременната Русия на президента Путин и неговия кръг. Това заяви в интервю за обзора на деня на Радио "Фокус" "Това е България", проф. Румен Кънчев, експерт по международна сигурност и геополитика. По думите му, на основата на това възпиране трябва да има две стъпки или два етапа.



"На първия етап, колкото и странно да изглежда, то трябва да се базира върху неконвенционалното възпиране. По-късно, когато нещата утихнат, или на втория етап следва класическото конвенционално възпиране между САЩ и Русия“, каза още експертът.



На въпрос дали светът е изправен пред мощен световен двуполюсен конфликт САЩ-Европейския съюз-НАТО – Русия-Китай, проф. Кънчев посочи, че не е необходимо да се коментират толкова катастрофални сценарии и не е нужно, защото те плашат хората.



"Очаква се и ние сме в момента в ситуация на втора Студена война между Китай и САЩ. Това, което се случва в Донбас и което се случва с Русия и Украйна и с отношенията между Русия и Запада, не е все още Световна война, макар че има много висок военен потенциал в случая. Втора Студена война от типа на тази, която завърши, ще бъде между Китай и САЩ.



Но САЩ не могат да бъдат непрекъснато изтощавани от европейските си партньори. Европейските партньори трябва сами да се опитат да изградят потенциал, разбира се, и с помощта на Америка, за да организират, за да построят стратегическо възпиране на това изключително желание на Кремъл за връщане на ситуацията отпреди 25 години в Европа и в частност в Евразия“, каза в заключение проф. Румен Кънчев.



Цоня СЪБЧЕВА