След първоначалната ни среща с този нов за нас, хората, SARS-CoV-2, две години по-късно все пак ние вече не сме тези напълно беззащитни, имунологично наивни хора, които се сблъскаха челно с него в края на 2019 и началото на 2020 г. Това каза вирусологът от БАН проф. Радостина Александрова, в предаването "Добър ден, България“ на Радио "Фокус“.

"Виждаме, че вече са поставени повече от 10 милиарда дози ваксини. Много хора са със завършен цикъл на ваксинация, че и с трета доза. Не е малък и процентът на хората, които са боледували, боледували и ваксинирани. Така че да, очакванията са общо взето постепенно да затихва цялата тази драма, на която ние бяхме свидетели, и с течение на времето наистина очакванията са нещата да бъдат доста по-спокойни. С уговорката обаче, че SARS-CoV-2 няма да си отиде. Очевидно е, че той ще остане с нас. И да, това означава, че в обществен план ситуацията ще е доста по-спокойна. Това са очакванията. Колко скоро това ще се случи, разбира се, никой не може да се ангажира да каже.

Вирусът няма да си отиде, той ще продължи да циркулира между нас и винаги има вероятност да намери хора, които не са защитени срещу него, посочи проф. Александрова.

" При такива хора ние видяхме, че може да предизвика един доста широк спектър от едно доста леко заболяване до доста по-сериозни заболявания и дори смъртни случаи“, допълни тя.

Важното в случая е хората да имат една реална представа за това какво представлява този вирус, какви рискове би могъл да ни донесе. Това не означава да изпадаме в параноя, отбеляза проф. Александрова.

Евелина БРАНИМИРОВА