Пандемията категорично не е приключила. Това коментира проф. Радостина Александрова – вирусолог от БАН, в интервю за предаването "Добър ден, България“ на Радио "Фокус“.

"Това показват и данните. Все пак става дума за процес, който засяга целия свят. Това, че при нас нещата утихват, неозначава, че на други места е така. Така че да, СЗО предупреждава, че пандемията продължава, че не може още да обявим победа над Ковид-19, SARS-CoV-2 остава с нас. Сега, какво обаче следва оттук нататък. Единственият начин да се противопоставим на една пандемия, единственият ни инструмент, това е профилактиката. А единственото средство за профилактика, това са ваксините. Така че в това отношение не бива да си правим илюзии. Да, в момента нещата са стихнали, но това неозначава, че няма възможност те да се активизират в някакъв следващ момент. Освен това, вирусът си остава при нас, той продължава да циркулира, продължава да търси и намира хора, които са съответно не са защитени от него“ посочи тя.

В момента у нас освен грип циркулират и ротавирусни инфекции при децата, срещу които има ваксина, припомни още проф. Радостина Александрова.

Евелина БРАНИМИРОВА

Цялото интервю четете в раздел "Мнение“