"Очаква ни скучно време. Няма нищо страшно. Рано сутринта в неделя, ще е студено – минималните температури ще бъдат ниски. Обедните температури обаче ще са по-високи – 15, 16 градуса. Сравнително нормално време за Европа. Дори и в Москва е 12 градуса." Това заяви климатологът проф. Георги Рачев.

"За всичко е виновен един антициклон, при който въздухът се върти по посока часовниковата стрелка. От североизток ще нахлуе по-хладен въздух със сравнително умерен вятър", добави климатологът.

По думите на проф. Рачев засушаването в България продължава и през следващите дни. "У нас времето ще е сухо. Поне още една седмица няма да вали, възможно е и до края на месеца", каза още той.

Според климатологът в неделя има шанс в София да превали, но за кратко. А по Черноморието температурите ще се понижават. "Във Варна максималните температури ще са 13 градуса, едва следващата седмица ще се повишат до 17. Морето в момента е 18, 19 градуса", обясни още проф. Георги Рачев.

"В Свиленград се очакват 18:20 градуса до края на октомври. Сутрешните температури ще са ниски. Това е антициклона. Там, където има повече влага, ще има мъгли. И условия за слани в някои места, особено затворените котловинни полета", уточни пред bTV той.

Антициклонът е изключително трайно атмосферно явление. Обикновено живее около 10 дни и определя времето, особено този, който е с център над европейската територия на Русия, обясни професорът.