Сключването на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество със Северна Македония не беше грешка, а израз на добра воля- най-вече той трябва да се спазва. Това каза в интервю за Агенция "Фокус“ историкът проф. Пламен Павлов за отношенията между България и Македония и по повод 5-годишнината от Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество, която се навършва през 2022 г.

"Това, че преди пет години беше сключен този договор, беше една много положителна стъпка в нормализацията на диалога между България и Република Северна Македония. За съжаление тези пет години не видяхме да се е случило нещо грандиозно от тези основни направления, които са заложени в самия договор и неговата философия. Затова има много критики, че договорът не е достатъчно конкретен, в него няма разписани достатъчно ясни срокове, форми на сътрудничество за решаване на наболели въпроси. Като цяло мисля, че тази крачка заслужава да бъде отбелязвана и да служи от друга страна като повод за размисъл. На практика доброто начало беше последвано от едно тъпчене на място и за съжаление подновяване на езика на омразата от страна на Скопие към България“, каза още проф. Пламен Павлов.

Той отбеляза, че дали да има анекс или не към договора не може да се реши така еднозначно.

"Чуват се гласове за нов договор. Това трябва да се реши по възможно най-добрия начин от нашата дипломация“, допълни още историкът.

Деница КИТАНОВА

Пълния текст на интервюто четете по-късно в раздел "Мнение“.