Днес се навършват 146 години от Априлското въстание, 20 април трябва да получи статут на официален празник. Това каза проф. Пламен Павлов в интервю за Радио "Фокус“. Проф. Павлов се аргументира, защо смята, че тази дата трябва да бъде дори и национален празник.

"3 март – един много важен ден или 19 февруари по стар стил, е един безспорно много важен ден, тъй като тогава със Санстефанския мирен договор, макар и предварителен, България се връща на картата на света. Но все не бива да забравяме, че възелът е развързан именно от Априлското въстание. И може да дадем пример и с нашите съседи – с Гърция и със Сърбия, където националните празници на двете държави са именно началото на техните освободителни революции, които приключват общо взето по същия начин, с намесата на Русия и на Великите сили. Така че аз няма да се изморя да повтарям тази идея, тъй като според мен така да се каже Априлското въстание е апотеозът и на нашето национално възраждане“, заяви проф. Павлов.

Той припомни, че на практика във въстанието участват, както Вазов пише за комитетите на Левски, "всяка възраст, класа, пол, занятие“ и на практика се вижда едно невероятно единство на търговци, на богати хора, на средна класа, на обикновени занаятчии, на обикновени граждани и селяни, всички с надежда за свобода.

"20 април е подходяща дата и за национален празник, защото на практика това е апогеят на нашето възраждане, един невероятен прилив на национално единство“, категоричен беше историкът.

Евелина Бранимирова