Аз съм привърженик за определяне на една много по-консенсусна дата за национален празник и за мен тя е 20 април, но 19 февруари/ 3 март не бива да бъде изтриван от историята. Това каза историкът проф. Пламен Павлов, в празничното издание на предаването "За честта и славата на България“ на Радио "Фокус“.

"Много пъти съм го казвал по "Фокус“ и аз мисля, че този ден е то е факт – той е изключително важен за нашата национална съдба, с връщането ни на картата на света след близо пет века отсъствие, с жертвите на българските опълченци, на хора от много други нации в тогавашната Руска империя. Нека да не забравяме. Не че го казвам в контекста на ставащото, но около 40% от личния състав, голяма част от офицерите, а дори и някои знакови генерали – например Драгомиров, и не само той, са от украинско потекло. Така че нас не ни е освободил Владимир Путин, нито днешната посланичка на Руската федерация. Просто интересите на нашето Революционно-освободително движение и на Руската империя съвпадат, за щастие съвпадат. Но ние сме полуосвободени, както казват някои изследователи, тъй като една много голяма част от българските земи не само че не получават свобода, но са хвърлени в "обятията“ на Сърбия, на Румъния – става дума за Поморавието, става дума за Северна Добруджа, а пък Македония и Тракия остават под властта на самата Османска империя. Самата Източна Румелия ние сега я възприемаме като второ, като втора българска държава, но тя има статут на автономна провинция, в която султанът има право да въвежда гарнизони“, припомни проф. Пламен Павлов.

Проф. Павлов посочи, че Великото народно събрание в Оборище е раждането на българската демокрация.

"Това е и възраждането на държавността – това е този знаменит военен парад, да го наречем така, в Панагюрище, където учителката Райна Попгеоргиева, младата учителка носи знамето и минава главнокомандващият Георги Бенковски. И разбира се, всички други, тъй като идеята за народно управление, както казва Васил Левски, тя е заложена в нашата национална кауза, допълни той.

Евелина БРАНИМИРОВА

Цялото интервю четете в раздел "Мнение“