"В исторически и съвременен план българското общество има традиция да се ослушва какво става около нас, поради липсата на идеята, че ние можем изцяло сами да си покриваме нещата. И това, колкото повече върви времето след Освобождението, се увеличава.“ Това заяви пред bTV професор Милко Палангурски.

По думите му неслучайно сме сменяли основните си съюзници поне четири пъти.

"Увеличават се онези фигури, които смятат, че ние българите трябва да се съобразяваме изцяло с основните си цели и задачи към определен тип държави. Неслучайно сме сменяли поне четири пъти основните си съюзници и винаги завършваме по един и същи начин. Надявам се този път да не е така“, уточни той.

Според професорът България винаги търси някакви покровители отвън.

"Липсата на вяра в собствените сили е нещо, което възниква още в учредителното събрание. Защото ние сме създадени след една война между велики сили и част от българския елит се страхува, че няма силата да поведе страната сам и търси подкрепа отвън. Първоначално това е Руската империя. Винаги започваме нов цикъл – търсим някакви покровители“, добави проф. Палангурски.

Той смята, че никоя държава не съществува в пълна липса на контакти с външния свят, но не бива да се прекалява.

"Никоя държава, никой народ не съществува в някаква пълна липса на контакти. Но не бива да прекаляваме, защото в крайна сметка резултатите стават идентични. Оттук народът спира да вярва на политиците. Защото, когато обясняваш, че нещо зависи от някакъв външен фактор, хората смятат, че няма защо да влагат своята енергия. Отказът от гласуване е нещо такова“, каза още Милко Палангурски.

"Обществото трябва да реши дали ще контролира своите политически организации. Ако не ги контролира – те ще предлагат подкупи. В средата на 19-и век формираме поколението на възрожденците, които за по-малко от 20 години правят образователна система, революция и Конституция и 30 години по-късно най-възрастните триумфират с Независимостта. След като тези хора могат да се изправят срещу всички велики сили, това означава, че може“, допълни той.

По думите му българските политици трябва да разберат, че партиите са създадени, за да управляват, дори и в опозиция.

"Те трябва просто да седнат и да реализират онова, което стои пред държавата. Става въпрос за това да се достигнат параметрите на средноевропейска държава. Това е една прекрасна цел. Те трябва да кажат "да, ще управляваме“. Наистина има партии, които не трябва да се докосват. Но трябва да се намери начин“, уточни професорът.

Той смята, че основната причина за липсата на редовно правителство е политически страх.

"Не може да се страхуваш да управляваш, след като си казал, че имаш програма за управление. В исторически план дори фигури като Стамболов и Стамболийски завършиха трагично. На Стамболов на гроба играеха хоро. Но той знаеше как ще завърши. Нашите политици трябва да знаят, че всяко управление амортизира. Страхът трябва да изчезне“, каза още Милко Палангурски.