Моментната снимка на България днес изглежда като холограма. Това каза за аудиокаста "Това е България" на "Фокус" политологът проф. Огнян Минчев. Тя не е двуизмерна, а е холограма и всеки един от аспектите на картината, която виждаме, трябва да бъде разглеждан в дълбочина, защото така се разкриват елементи на реалността, които в много случаи не съответстват на повърхностното впечатление.

"Имаме много сериозни разделения. У нас имаме нарастваща поляризация между двете традиционно разделени части на българското общество. Едната част от хора и политически сили, които виждат мястото на България в Европа и в цивилизования, модерен и западен свят и смятат, че каквото и да правим - трябва да се стремим към засилване на своите позиции в този свят. И другата част, която е русофилска. Тя, на настоящия етап, е обогатена от определени користни интереси, свързани с руското присъствие в България и която е подвластна на една мощна и безмилостна руска пропагандна война, която се води срещу България. Засега проевропейската част е по-силната, но тези две части на България, през последните няколко години, влязоха в изостряща се поляризация и конфликт, което е опасно", каза още проф. Минчев. 

Поляризацията на тези две части в българското общество достига такива мащаби, че вече допирните точки в осмисляне и защитаване на определени позиции на национален интерес стават все по-малки или отсъстват, и това е много сериозен проблем за националното бъдеще на България, категоричен бе политологът.

Цоня СЪБЧЕВА