Всички парламентарно представени политически сили в 50-ия по ред мандат на Народното събрание заемат позиции на безотговорност и на опити да се освободят от поемането на отговорност за управлението на страната. Това каза в предаването "България, Европа и светът на фокус“ на Радио "Фокус“ политологът проф. Огнян Минчев.

По думите му ако България не успее да излезе от политическата криза, в която се намира, ще бъде поставено под въпрос оцеляването на българската демократична политическа система. Според проф. Минчев няколко приоритета е необходимо да следва страната ни, за да успее да се съхрани парламентарната демокрация.

"Първият приоритет е предотвратяването на по-нататъшно разпадане на политическата система, да оздрави парламентарния процес, процесът на представителство и процесът на поемане на политическа отговорност, да се работи за съставяне на коалиция, макар и с тесен периметър на отговорност, която коалиция да е състояние да създаде правителство и да започне стъпка по стъпка да преодолява тази дълбока криза на политическото представителство на политическите институции в България,“ обясни той.

На второ място според проф. Минчев е важно да се спре процеса на свличане на България към геополитическа зависимост от Изтока и най-вече от политическия режим на Владимир Путин в Москва. Според него в България нарастват тенденциите в полза на един подобен завой на Изток, който "след това ще бъде много трудно да бъде компенсиран или обърнат отново към Европа“.

На трето място политологът посочи решаването на конкретните задачи като борба с корупцията, оздравяване на институциите и оздравяване на съдебната власт. "Смятам, че те могат да бъдат постигнати не чрез подобни хитроумни методи на избягване на отговорност, а чрез поемане на разумна отговорност и на конкретни малки стъпки за осъществяване на промени в тази посока“.

Според проф. Огнян Минчев зад изпълнението на тези приоритети трябва да застанат системните партии, защото основната цел на малките популистки формации не е да решават проблеми, а да присъстват и да печелят от своето присъствие в публичния и парламентарния живот. "Тук слагам формации, като ИТН, като "Величие“, като "Възраждане“, до голяма степен и БСП макар и стара системна партия, в някои свои прояви все по-често се държи като популистка партия. Смятам, че системните партии, включително ПП-ДБ, ГЕРБ, разбира се, като първа политическа сила и до известна степен ДПС, въпреки че те сега се намират в състояние на вътрешен конфликт, би трябвало да поемат определени отговорности.“  

Проф. Минчев отбеляза, че при нови избори според него все по-малко хора ще отидат да гласуват и българите ще бъдат все по-разочаровани от политическото статукво и от партиите на статуквото, което ще доведе до увеличаване в следващите избори на вота за популистки алтернативи. "В много близка перспектива можем да прогнозираме формирането на едно не много хомогенно парламентарно мнозинство на произточни, проруски политически сили, които в крайна сметка застрашават българската държава и нейната геополитическа идентичност,“ заключи политологът.