Рано е да обобщаваме настоящия археологически сезон. През 2024 година работим повече от четири месеца - започнахме на 8 юли и планираме да продължим до 15 ноември. Това каза за предаването “България, Европа и светът на фокус" на Радио “Фокус" археологът проф. Николай Овчаров.

“Разкопките ни продължават, сега в момента влизаме под нивата на XIII-XIV век, където са античните, римските сгради, а под тях са и олтарите от по-ранния период. Тези неща ще станат ясни към края на октомври и към началото на ноември. Дано да имаме късмет с времето, засега то е с нас. Аз не се надявам  нещо специално да изскочи от разкопките, на мен ми е приятно, когато застана долу в южния квартал, където работим сега и видя нагоре, чак до Акропола, сгради, сгради, сгради, просто един град, който изниква от земята. Ето това е нещото, което ми доставя истинско удоволствие", коментира Овчаров.

Попитан за последното им откритие на Перперикон, археологът обясни:

"Не съм казал, че са намерени хобити, а че има жилища, които приличат  на тези на хобитите, както Толкин ги е описал.  В Перперикон ние намерихме сгради от ХIII-XIV век, които се намират в руините на стария античен град . В средновековния период се създават кварталите на бедните, извън крепоста и замъка през това време. Там е имало  камари от камъни, руини от старите римски сгради. Хората  от XIII век ги разчистват и започват да правят тези полуземлянки, които нямат външни лица, а само вътрешно лице. Те са били вкопани в руините, отгоре са били с дървени конструкции, затрупани със земя и слама, точно като тези на хобитите на Толкин. 

 

Това са реални жилища и начинът, по който го обяснявам, искам да кажа на хората какво представляват тези полуземлянки.  Що се отнася до финансирането на Перперикон, не само Перперикон, пет са приоритетните обекти за тази година. Това са Хераклея Синтика, Мисионис край Търговище, Провадия, солниците на акад. Васил Николов, прочутото праисторическо селище и Рациария, римската легионна столица край Видин. Те са със специално, приоритетно финансиране, доста по-голямо от останалите обекти, с цел развитието на културния туризъм в съответните райони, освен тяхната научна стойност. Видяхме статуите от Хераклея Синтика, невероятните крепостни съоръжения запазени до 5 метра в Мисионис край Търговище. Наскоро Васил Николов обяви откриването на поредни невероятни  фигури от  праисторическата епоха, очакваме резултатите и от Рациария. Няма друг начин, освен чрез концентриране на средства да можем да имаме реални резултати. А на Перперикон, този период, за който говорим, е само един от периодите, който изследваме", отбеляза археологът.

По думите на проф. Николай Овчаров Перперикон може би ще бъде разкрит от следващи поколения хора. "Такава е съдбата на всички градове, градовете не се копаят за година-две, това не са гробници. На Перперикон тази година е 25-та година от мащабните проучвания и въпреки всичко сме разкрили около 30%. Но вече това е най-главното нещо, че хората могат да се разхождат по улици, по площади, да влизат в храмове, дворци и т.н. Това е начинът, по който един обект от този вид може да бъде превърнат в обект на културно-историческия туризъм", отбеляза проф. Николай Овчаров.