Книгата "Господарите на Крън и техните съкровища“. "Средновековната история на Казанлък“, е опит да се събере цялата средновековна история на Казанлък. Това каза археологът проф. Николай Овчаров, в предаването "Добър ден, България“ на Радио "Фокус“.

"Действително в тази книга е направен опит да се събере всичко, което знаем за средновековната история на Казанлък. Крън – всъщност това е старото име на Казанлък, да го наречем директно. Има една нова хипотеза, която е много достоверна – че всъщност Казанлък, Крън е голямата средновековна област, спомената още в Дубровнишката грамота на цар Иван Асен ІІ като една от шестте големи области на Второто българско царство. Това е много важно, защото локализирахме не само града, но и резиденцията на деспотите на Крън, която за съжаление днес е разрушена, но слава богу е запазена на една черно-бяла снимка от 1916 г., каза още археологът.

"Тази книга възникна по един много интересен начин. Още преди около пет години в Казанлък беше арестувано едно съкровище, златно съкровище от ХІV век, накити на богата дама. Пет години продължи съдебната сага, миналата година най-сетне успяхме да си ги вземем вече по съдебен път, по правен път. Аз, естествено като човек, който работи много активно с Община Казанлък през последните години, щях да публикувам съкровището, но в един момент си казах: защо да се прави един албум, когато може да се направи една цялостна история на тази много интересна средновековна област. И така се стигна вече до тази голяма книга, в която са събрани всички исторически, археологически данни. Публикувано е не само това съкровище, но и всички находки от Средновековието в богатия Казанлъшки музей "Искра“. И по този начин всъщност Средновековието на Казанлъшко добива своето изконно бих казал място заедно с богатото тракийско наследство – това е Долината на тракийските царе, с напоследък нашумелия паметник "Бузлуджа“, който се превръща също в един туристически обект. Знаете, че аз работя много за развитието на културния туризъм в страната“, посочи Николай Овчаров.

Евелина БРАНИМИРОВА