Министерството на културата предлага България да определи проф. д-р Николай Ненов, директор на Регионалния исторически музей в Русе, в личното му качество на учен, за председател на 47-ата сесия на Комитета за световно наследство, която евентуално би се провела в София през следващата година.

Това стана ясно по време на заседанието на парламентарната комисия по култура, на която зам.-министърът на културата Виктор Стоянов съобщи, че България е получила покана да кандидатства за домакин на 47-ата сесия на Комитета за световно наследство на ЮНЕСКО.

"Пред нас се открива една изключителна възможност. В началото на 46-ата сесия на ЮНЕСКО към българската страна е отправено предложение да издигне кандидатурата си за председател и домакин на 47-ата сесия на Комитета за световно наследство през 2025 г.“, каза той. По думите му в рамките на сесията са водени разговори, от които е установена положителна нагласа от страна на делегатите на различните държави. В случай, че България подаде документи и кандидатства за домакинството, такова предложение трябва да се гласува на 30 юли, по време на настоящата сесия в Делхи, стана ясно по време на заседанието.