Със зелените сертификати много рязко нарасна броят на хората, които се изследваха, което съдейства за намаление на разпростренението на коронавирус. Това каза проф. Мира Кожухарова по време на пресконференция, предаде репортер на Агенция "Фокус".

"В момента епидемичната крива отива на ниво, практически равно на 500. Тук на тази крива еп оказано развитието на пандемията от самото й начало, от март месец миналата година, двете вълни, през които минахме и постепенното изкачване. Тази вълна достигна върха си на 4 ноември тази година с регистрирана заболяемост 928.03 и на сто хиляди население. Говорим за един остър връх. Интерпретациите, че става дума за плато, фактически не съответстват на реалните бройки. Към момента кривата много рязко спада, което е най-добрата новина в случая. Ако погледнем от края на месец юли, горе-долу така се развиваше тази вълна. Това е повторение на предишната графика. През този период от 27 май 2020 г. досега са регистрирани общите бройки на изследванита, които са провеждани в страната. Искам да ви обърна внимание на един много положителен ефект на зелените сертификати, които в началото бяха приети по един войствен начин, но сега всички сме убедени, че има полза от тях. Независимо от това, че общо взето бяха започнали да се увеличават броя на изследваните проби, във връзка със зелените сертификати, много рязко нарасна броят на хората, които се изследваха. Това по време на епидемична вълна има положителен ефект, защото положителните бързо се откриват и във всички случаи това съдейства за намаление на разпростренението", каза още проф. Кожухарова.

По думите й във връзка с намаляването на боря на зарезените, постепенно се наблюдава и намаляване на броя на хората, които се намират на болнично лечение.