Българо-македонската историческа комисия е с леко променен състав и не може да защитава един-единствен интерес, тъй като има две страни. Тези страни имат доста полярни становища не само по исторически, но и по цивилизационни въпроси. Основната задача на комисията е да се опита да сближи двете истории -  македонската и българската. Те имат две различни визии и учените от Македония би трябвало да се приближат до позицията на българската част на комисията, защото това е истинската наука и преценки за изминалата история. Това каза за предаването “България, Европа и светът на фокус" на Радио “Фокус" историкът и бивш политик проф. Михаил Неделчев.

Според проф. Михаил Неделчев ще има замразяване на работата на комисията, защото с втвърдяването на тона, българските участници не могат да го приемат. Те трябва да бъдат безпрекословни в настояванията си да не се говори по този начин, да не се сипят обиди към България.

Министърът на транспорта на РСМ Александър Николовски отрече наличието на каквато и да било обща история между България и РСМ и народите им, а повод за изявлението му беше липсата на македонското знаме в Президентството при частното посещението на македонския президент г-жа Гордана Силяновска-Давкова.

"Това очевидно е търсен скандал, търсят се различни поводи. Знамето е въпрос на протокол, но е търсене на поводи, които винаги могат да бъдат намерени. Република Северна Македония играе някаква много сложна игра, те говорят, че желаят да станат членове на ЕС, но не бързат да правят крачките към него, те още не са тръгнали по този път въобще. Очевидно е, че има зависимости от Сърбия, от Русия, които пречат на тази европейска интеграция на Република Северна Македония. Проводник на непрестанното напрежение между България и РСМ е еднострано от Македония. Обикновените хора в Македония се отнасят приятелски към българите. Враждебната позиция е на една просръбска върхушка в Македония", отбеляза проф. Михаил Неделчев.

Според историка управлението ВМРО-ДПМН и с президента Гордана Силяновска-Давкова ще замразят за дълго време отношенията между България и Република Северна Македония. "Замразяването е един тупик и нямам въображение как ще се излезе от това нещо. Според македонската страна Договорът за приятелество и добросъседство е излишен. Естествено, че за България този договор не е излишен, той е договор на Европейския съюз с Република Северна Македония, той е европейски договор. Очевидно е невъзможно да не си приятел със своята съседка и да искаш да вървиш по европейски път. Това е и становище на Жозеп Борел, който отговаря за външната политика в ЕС, заключи проф. Михаил Неделчев