"За съжаление от едно медицинско състояние на полова дисфория, това е дефинирано като болест, то се опитва да се наложи като мейнстрийм или основна част и на практика да стане правилото. Етапите са много, но това, което в момента мен емоционално ме мъчи, е че в момента имаме тотално потъпкване на всичко, свързано с жената! И то не само с това, че мъжете са по-силни физически, като цяло, и имат по-добри атлетически заложби, което е свързано с начина, по който сме конструирани. Жените пък имат много предимства, които ние, мъжете, дори не можем да си мислим, че можем да притежаваме. И в момента правата на жените, ролята на жените бива тотално потъпкана, като майки, като стойност, която те дават и като начин, по който ние да се развиваме, да се ражда човешкия род!“.

Така отговори проф. Йонко Мермерски на Илиана Беновска, "Беновска пита – Радио К2“, която попита: "Искам да кажа и да спечелим съмишленици, че ние с проф. Мермерски, може би откакто започна този джендъризъм, вече три години минимум, наблюдаваме как се прави опит да се заличи границата между половете!?“.

Беновска припомни и случая с Мис Нидерландия, който на практика е мъж, в който, според нея, са инвестирани доста средства, за да бъде произведен в една красива жена. Мермерски отговори: "Миналогодишната финалистка връчва с "голяма радост“ лентичката на победителката, която всъщност е победител! Това ми напомня случая на университета на Пенсилвания, където един мъж до трети курс се състезава по плуване в мъжки отбор, след това решава, че е жена и бие всички рекорди. А момичетата, освен че трябва да са в една съблекалня с мъж, той си е показвал гениталиите! Тук една доста черна мисъл обсъждахме наскоро с Вас, това беше теорията на свещеника Малтус, който твърдеше, че понеже земята е свръхнаселена и повече от 3 милиарда население не трябва да има, всъщност контролирането на броя на хората е чрез природни бедствия и войни. Но всъщност това е и социално унищожение. Ние сега започваме да използваме прилагателни, но мъж и жена е съвсем ясно кое е! 23-та хромозомна двойка при мъжа е ХУ, а при жената е ХХ! Тоест ние започваме да атакуваме фактите с измишльотини! Вече говорим за биологичен мъж и биологична жена! Не е нужно!“.

Беновска припомни случая, когато сегашният президент на Украйна Зеленски танцува на токчета в комедийно шоу. Мермерски заяви: "Това е гротеска, но ако сега се случи, той ще бъде обявен за хейтър на трансджендърите, защото той няма полова дисфория, той си се чувства мъж! Това е гротескова комедия някаква, но ако сега излезе, че го обявят, че е против трансджендърите!“.

"Ние ще продължим да анализираме, няма да ползвам модела “me too“ и така нататък, но трябва да намерим начин да покажем каква морална, психическа, световноунищожителна тенденция е този трансджендъризъм!“, призова Беновска. Йонко Мермерски отговори: "То децата, които в момента растат, за съжаление родителите се състезават да ги научат на традиционните ценности, реалните, които са базирани на фактите от живота, а от друга страна се състезават с тези огромни масмедии! То това е един от проблемите, тези социални платформи, които нямат право да редактират или да пускат алгоритми как да излиза информацията, защото по закон те не са издатели и по  този начин се измъкват като безотговорни за това, което правят! Тоест пускат каквото искат, без никой да им търси отговорност!“.