Над 2 400 са българските дипломанти, които работят в Световната организация за интелектуална собственост, както и в Европейското ведомство по интелектуална собственост. Това каза проф. Маркова от УНСС в дневния блок "Добър ден, България“ на Радио "Фокус“ във връзка със Световния ден на интелектуалната собственост. Катедрата има над 30-годишна история.

"Катедра интелектуална собственост и технологичен трансфер предлага обучение в две бакалавърски специалности - Интелектуална собственост и бизнес и Творчески индустрии и бизнес. В магистърска степен на обучение има нова, актуална, отговаряща на динамичната бизнес среда магистърска програма - Интелектуална собственост и творчески индустрии. Предлагаме обучение и в докторска степен в две основни направления, а именно Интелектуалната собственост в сферата на материалното производство, адресираща знания и умения в индустриалната собственост приоритетно, и Интелектуална собственост в сферата на извънматериалното производство, тоест, т.нар. базирани на авторски права индустрии, като филмов бизнес, радио - телевизионен бизнес, издателски бизнес и т.н. За своята над 30-годишна история катедрата е създала за българския и не само за българския пазар специалисти в областта на интелектуалната собственост, които се реализират в институции, ведомства, патентно представителски фирми и множество организации и асоциации. Имаме представители, наши дипломанти, които работят в Световната организация за интелектуална собственост, в Европейското ведомство по интелектуална собственост. Техният брой по последни данни от на УНСС надхвърля 2 400“, уточни проф. Маркова.

По думите й тези данни показват колко важно, динамично звено в състава на Бизнес факултет на УНСС е Катедра интелектуална собственост.

"Ние обучаваме кадри, даваме знания и умения на тези кадри да защитават интелектуалната собственост и да осигуряват икономическа реализация на обектите на интелектуална собственост с цел икономически просперитет“, подчерта проф. Маркова и допълни, че по данни на годишните доклади на Европейско патентно ведомство и Ведомството по интелектуална собственост в Испания за последните 5 години индустриите, базирани на интелектуална собственост генерират приблизително 40% от всички работни места в Европейския съюз и 45% принос към един от макроикономическите показатели БВП.

Димитър Димитров