"Преди малко разбрахме, че министър-председателят на Република България г-н Петков е водил разговори на тъмно, тайни разговори, в които е поел ангажимент за отпадането на зеления сертификат в Република България“. Това заяви на брифинг проф. Костадин Ангелов от ГЕРБ-СДС, предаде репортер на Агенция "Фокус“. Проф. Ангелов подчерта, че преди повече от месец от ГЕРБ-СДС са внесли предложение в Народното събрание за отпадането на зеления сертификат в Народното събрание.

"Защо? Просто, защото той трябваше да важи за абсолютно всички български граждани. Нека ние да не се сравняваме помежду си – кои сме по-равни или по-богоизбрани. Нашият зелен сертификат е в нашите депутатски карти. Всички от нашата парламентарна група си дадохме зелените сертификати и те са вкарани в нашите депутатски карти. Да, обаче в сградата на парламента влизат депутати без зелени сертификати.

От нашата парламентарна група категорично настояваме в България да се спазват правилата от абсолютно всички български граждани. Властта трябва да се стреми да налага тези правила“, каза още проф. Ангелов.

Той попита, когато някой иска зелен сертификат, дали се иска и личната карта?

"Сигурни ли сте, че това е вашият зелен сертификат? По информацията, която имаме, 30% от зелените сертификати в България са фалшиви, по наши данни“. МВР се провали в спирането на търговията със зелени сертификати. Притежаването на фалшив зелен сертификат е опасно – то убива хората.

Именно заради този провал на правителството на Петков, настояваме за отмяна на зеления сертификат. Когато падне зеления сертификат, търговията на фалшиви сертификати ще спре – тоест ние ще свършим работата на МВР“, категоричен бе проф. Ангелов.

Ние сме против побългарения вариант на зеления сертификат, а не срещу самия зелен сертификат“, уточни още проф. Костадин Ангелов.