Българската политическа криза, която е очевидна и която се задълбочава, е само част от световната политическа криза. Светът в момента е в състояние на турбуленция и ние сме част от тази криза, която човечеството трябва да реши. Ние няма как да решим нашата малка кризичка, ако не се реши кризата в Европа, а кризата в Европа ще се реши, когато се реши и световната криза. Това каза математикът и дългогодишен зам.-председател на ЦИК проф. Михаил Константинов в предаването "България, Европа и светът на фокус“ на Радио "Фокус“.

"Нашите политици далеч не са най-лошите. Те са наистина калпави, наистина хората не ги обичат, но абсолютно същото е положението и в Европа, и в света,“ каза той.

По думите му новият парламент отново ще бъде фрагментиран и в състава му ще влязат 6 или 7 партии. Пропорционална избирателна система и невъзможността да се излъчи убедително мнозинство ще доведат според него до създаването на различни видове коалиции. "Дали коалицията ще бъде 3-партийна или 4-партийна, това вече зависи от изборния резултат и може да видим всякакви комбинации,“ смята той.

Анализаторът изрази опасения, че изборите за 51-во Народно събрание няма да бъдат последните предсрочни избори, защото според него не се е случило главното събитие на света – изборите в САЩ. "Тогава ще разберем много неща и тогава нещата ще тръгнат към успокояване. Така че може да има още едни избори в първата половина на 2025 година, но те ще бъдат последните преди да има едно стабилно управление,“ поясни проф. Михаил Константинов и допълни, че политиците трябва да забравят личното си его и да поставят България над всичко.