Увеличават се случаите на COVID-19 през есента и пролетта. Това каза проф. Тодор Кантарджиев по БНТ.

"Коронавирусът, който циркулира в момента в България е подвариант на "Омикрон". Случаите се увеличават, защото имунитетът на нашето население не е достатъчен, за да се бори срещу него. Нямаме рязко увеличение, но си циркулира", уточни специалистът.

"Опасен е само за много възрастните, за тези, които са на химиотерапия и имунен дефицит и е опасен, докато човек е болен и получи дихателна недостатъчност - не може да диша, посиняват му сливиците и трябва да се търси лекарска помощ", каза проф. Кандарджиев и подчерта, че старите тестове горе-долу го хващат.

"Много ваксинираните хора имат предимство, защото имат т.нар. "имунологична памет", защото е от много голямо значение, че голяма част от българите са били в контакт с ковид и са били реваксинирани", допълни специалистът.

Професор Кантарджиев подчерта и обърна внимание на това, че още е рано за грип. "Много вируси циркулират, но в рамките на седмица минават - или те боли гърло, или ти тече носа, имаш лека температура, но това не е есенният грип. Първите случаи на грип се доказват обикновено през ноември месец, след това декември епидемичното разпространение става масово - започват да боледуват ученици и студенти. Когато си дойдат българите от Великобритания с аеропланите, като се кашля по летищата - има много грип", каза още той.

"Като си болен - седи си вкъщи, не ходи да се пазариш по аптеките да ти дадат разни добрини за хората, проветрявайте и маската да е в джоба", подчерта Кантарджиев.