"Пикът на западнонилската треска е в момента и през септември. Поне още месец можем да очакваме повишено ниво на заболеваемостта в България. Предполагам, че ще имаме още доста случаи", каза за "Фокус" директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова.

По думите ѝ при една голяма част от хората първо протича безсимптомно - 80 %, а в 19 и над 19 % от оставащите протича грипоподобно, което означава висока температура 38-39 градуса, с дребен обрив доста често по тялото, и с болки в мускулите, и много силна отпадналост.

"Вече най-тежките форми, които са под половин процент от случаите на заразени хора са с неврологични, тоест засягане на централната нервна система, с много тежко протичане, с лоша прогноза, особено при по-възрастни или с други заболявания лица", допълни тя.

Проф. Христова посочи, че специфична профилактика няма, тоест няма ваксина.

"Но всички мерки, които взимаме да противостоим на ухапвания от комари ще ни предпазят. И това са репеленти за кожата и за дрехите. И другото е да махнем всякакви контейнери със застояла вода, кофи, тенджери, автомобилни гуми. Всякакви съдове, които съдържат застояла вода и служат за развитието на комарите. От друга страна, държавата вече прави необходимото за дезинфекция на местата", заяви директорът на Националния център по заразни и паразитни болести.

"Това е заболяване, което от преди 30 години беше пренесено с прелетните птици от Западния бряг на река Нил. И след това, периодично направи големи епидемични взривове в Европа. За пример можем да дадем 1996 г., голям взрив в Румъния, като само неврологичните форми, които са под половин процент обикновено, бяха 393 души. След това вече тук в последните десетина години имаше няколко епидемични взрива - в Гърция много голям, в Италия и в момента също. Това са страните, които съобщават за най-голям брой случаи в Европа. На първо място Гърция, след това Италия, Испания, Южна Франция, но има и около нас, единични случаи има в Сърбия, в Румъния, в Албания", каза още проф. Христова.