Сегашните опасения за неефективността на повишаването на заплатите в здравеопазването са директно свързани с продължаването на болниците да съществуват като търговски дружества. Това заяви заместник-председателят на Комисията по здравеопазването и народен представител от "БСП за България" проф. Георги Михайлов, в предаването "Добър ден, България“ на Радио "Фокус“. Докато болниците са търговски дружества, винаги ще има опасност отпуснатите пари да отидат в други посоки, защото търговското дружество се подчинява на търговски принципи, посочи депутатът.

Има изключителна съпротива срещу това, защото има групи, които печелят много пари от здравеопазването, допълни той. Проф. Михайлов посочи, че има директори на лечебни заведения, които взимат по няколко десетки хиляди заплати, което говори за сериозни диспропорции, заложени в самата система на търговските дружества и на клиничните пътеки, които са лобистично финансирани“, подчерта Георги Михайлов.

"Това са много сериозни въпроси и идва времето БСП, в рамките на коалиционните отношения, да ги постави и да търси тяхното решение. Това са проблеми, които не търпят отлагане", категоричен е здравният експерт от левицата.

"През тези 6 месеца, през които управляваме, ние насочихме нашето внимание най-вече към електронизацията на здравеопазването. Там бяха направени стъпки напред, но безспорно има много неща, които се забавят", подчерта проф. Михайлов и добави, че те трябва да бъдат поставени бързо на масата, за да се усети положителния ефект от тях след няколко години.

Работи се по прекратяване на криминалната търговия с кръв чрез промени в Закона за кръводаряването

Промените са насочени към няколко невралгични пункта, които затрудняват системата на кръводаряване в България“, уточни проф. Михайлов и припомни, че кръвните продукти са част от националната сигурност и се поддържат като национален резерв, което налага да се обърне сериозно внимание към кръводаряването като част от националната сигурност.

"Кампаниите по кръводаряване да не бъдат едноактни, защото сигурен съм, че и вие, ако си спомните назад във времето в живота си, ще видите, че от време на време през годината някой поставя въпроса за даряването на кръв. Не зная лично вие като български гражданин колко пъти сте били кръводарител, но това не е нещо, което ежедневно се обгръща около българина, докато в повечето страни в света тази кампания е целогодишна, тя се поддържа много интензивно от Министерството на здравеопазването на съответната държава, от органите на Червения кръст в съответната държава, които работят в тясно сътрудничество, и съществуват много мобилни групи, които буквално обикалят големите градове, обикалят непрекъснато различни големи трудови колективи, военни колективи, колективи от учащи се и пропагандират идеята за кръводаряването.

Евелина БРАНИМИРОВА