Основна задача на правителството е правосъдната реформа, тъй като те поставиха пред себе си като основна цел борбата с корупцията. И са прави. Но виждате, че и там нещата не стават бързо. Това каза политологът проф. Георги Карасимеонов в дневния блок "Добър ден, България“ на Радио "Фокус“. "Първо, има законни процедури, второ, това, което те искат – основно да се стигне до смяна на главния прокурор, не може да стане от ден за утре“, отбеляза политологът.

Според него има напредък в някои сфери, но реални резултати от правосъдна реформа няма да видим в близко бъдеще. "Тепърва ефектите от нея ще се почувстват, бих казал дори през следващите месеци и години. Но въпросът е тя да започне ефективно и да доведе до някои първоначални поне видими резултати. Виждате, че се стига до размяна на мнения между премиера и главния прокурор, търсят се начини да се ограничи или да се стигне поне до някои резултати от проверките, които се вършат по известни дела, които засега ние знаем главно по медиите. Там за мен ще бъде важният въпрос“, обясни той.

Проф. Карасимеонов припомни, че се чака доклад от министъра на правосъдието. "При този състав на Висшия съдебен съвет смятам, че няма да има ефект от този доклад. Но поне ще видим какви са основанията за смяна на главния прокурор, така че ще има някакво движение. Ще се види съотношение на силите съдии и прокурори, да видим и там как стоят нещата. Но смяната на главния прокурор няма да е лесна. Той самият – виждате, няма никакво намерение да напуска, поне до този момент“, коментира проф. Карасимеонов.

Той добави, че прокуратурата е основният фактор, който движи делата, и за да се започне, особено да се търсят виновници във висшите етажи на властта, трябва да се започне от прокуратурата. "Там е основният фактор. Но и там ще бъде трънлив пътят, както казах“, поясни политологът.

По отношение на високия интерес към подобни длъжности проф. Георги Карасимеонов коментира, че според него е заради високите заплати и прекалено голямото търсене на места в съдебната система.

Милослава АНГЕЛОВА