Липсата на пожарникар в Народния театър е такова брутално нарушаване на трудовата дисциплина, такова незнание какво трябва да прави и да не прави един директор, че само заради това той трябва да бъде уволнен. Но само това да беше! Това каза преподавателят във Философския факултет на Софийския университет и театрален критик проф. Георги Каприев в предаването "България, Европа и светът на фокус“ на "Фокус“. Той е един от учредителите на "Движение за култура“, като една от целите на обединението е оставката на Васил Василев като директор на Народния театър "Иван Вазов“.  

По думите му отношенията, които Васил Василев генерира между състава на Народния театър – актьорския и технически, прави ситуацията в културната институция катастрофални.  

"Този директор уволни или накара да напуснат една част от състава и назначи двойно повече хора, главно технически. персонал. Знаете ли какъв е ефектът? От режисьори съм го чувал, те казват: "Ох, избягвам да предлагам в Народния театър някакъв по-мащабен проект с по-сложна техника, защото тези не знаят как се работи с нея и може да утрепем някой от актьорите“, обясни проф. Каприев.  

Той посочи, че Васил Василев има политическа подкрепа – президентът Румен Радев стои зад него. "Единственият министър, който се опита да направи нещо с Народния театър, беше проф. Минеков и той беше отстранен и заради това“, заяви проф. Каприев.  

Той обясни, че на 14 юли "Движение за култура“ е внесло осем документа в Министерство на културата с предложения за промяна в нормативната база за назначаването на директори на културни институции, за възстановяване на националните центрове, за националните фестивали. "Министърът поиска 40 дни, ние му ги дадохме. Директорското място на Народния театър е част от този пакет с национално отговорни предложения, защото става дума за националния театър. Той няма официален статут на национална институция по документи, но всички сме наясно, че Националният театър, Националната опера и балет, БАН, Софийски университет са официални институции, т.е. те са формообразуващи за българската култура. Когато формообразуваща структура бъде разклатена, повредена, тогава всичко тръгва назад, не просто една институция“, обясни проф. Каприев. 

Внесените в Министерство на културата препоръки са базирани на факти и доказателства, включително и за финансовите щети, подчерта проф. Каприев. "Министърът е нужно да ги провери, защото е възможно това, което директорът върши, да е правомерно. Досегашните проверки в Народния театър не даваха никакъв резултат, защото се правеха от хора, на които директорът е симпатичен“, добави гостът.