Макрон има доста ясен външнополитически и по отношение на сигурността профил. От тази гледна точка той изглежда по-приемлив и по-диалогичен откъм Вашингтон погледнато. В това отношение нещо кой знае какво ново няма да има. Това каза проф. проф. Георги Генов, ръководител на Катедра "Международни отношения" в УНСС в дневния блок "Добър ден, България“ на Радио "Фокус“. От друга страна, Макрон разчита на определена подкрепа и със сигурност я получава и ще продължи да я получава в стремежа си Франция да има лидираща роля в Европейския съюз“, коментира той.

"Двамата кандидати по същество имат еднакви позиции и по повод отношенията с Китай. Имат и горе-долу еднакви позиции по отношение на този процес на формиране на някаква общност на демократични държави. Различията, разбира се, се конкретизират в отношението към Русия, към санкциите и тяхното прилагане, повече или по-малко, въпреки че за Франция въпросите за енергийните доставки обикновено не са толкова драматични, тъй като те имат алтернативи“, обясни проф. Генов.

Той отбеляза, че за политическия живот във френската република винаги е било присъщо наличието на силно дясноцентристко движение в лицето на партията на Де Гол, Ширак, която на този етап не е в добра изборна позиция с 5% от гласовете. "Но също така е обичайно след избори да стане известно прегрупиране на кандидати, които ще апелират към своите привърженици в една или друга полза. Аз смятам, че макар и с около 3%, той ще спечели изборите“, добави той.

Милослава АНГЕЛОВА