Универсална диета за отслабване, в това число режимът на Петър Дънов, не са панацея, не са всеобщи, не са изцяло действащи. Това каза в предаването "Добър ден, България“ на Радио "Фокус“ диетологът проф. Донка Байкова.

По думите й след известно време организмът блокира универсалните диети и режими , неутрализира ги и тяхното действие преминава.

"А и понякога усещането за глад при правене на ограничителни режими е много сериозно и хората, които минават на монодиети, каквато е тази, в началото отслабват, но след това, понеже повишават големи количества, порциите уголемяват, тъй като са гладни, качеството на живот и работа е в низходяща посока, влошено, и те консумират големи количества, т.е. започват да качват, както е и в периодите на пост – не всички отслабват“, каза още тя.

Диетологът подчерта, че апетитът определя потребностите.

Проф. Донка Байкова коментира житния режим на Петър Дънов, който започва днес, като посочи, че тази диета е монотонна.

"Продължително приемане само на житна култура, зърнена култура – в случая житото, би довело до рискови дефицити, най-малкото обновяването на клетките, кръвотворенето, биотонусът и прочие, работоспособността, общо взето“, коментира още диетологът.

По думите й в момента улицата храни българките ученици. Проф. Донка Байкова призова родителите на ученици в края на деня да питат своите деца какво са си купили и с какво са се хранили.

Габриела ГАНЕВА


Пълния текст на интервюто четете по-късно в раздел "Мнение"