Българските политици, които решават дали България да изпрати оръжие на Украйна, трябва да подходят държавнически и над разделението в българското общество по темата. Това коментира проф. Димитър Йончев, експерт по сигурност и отбрана, в предаването "Добър ден, България на Радио Фокус“.

"Ние някак си много юнашки скачаме на коня, вадим шашката, тук добрите, тук лошите – ама не е така, момчета“.

"Ние сме такава незначителна сила на цялата карта на света, че от нас най-многото, което може да се получи, да се иска, са някакви знаци. И ние охотно ги даваме тези знаци“, отбеляза експертът.

Проф. Димитър Йончев посочи, че вследствие на войната в следващите години ще трябва да позабравим лукса, в който сме живели, и да се ориентираме към по-разумно разходване на енергия и на средства.

"Ние от много силни енергопроизводители на Балканите полека-лека слизаме надолу, тъй като и атомните ни централи, и газта ни зависят от руските, в случая както и много други държави, почти цяла Европа. И затова политиката всъщност не е черно-бяла, това не могат да го разберат – не е въпрос да застанеш на една страна, да кажеш: "Тук са правите, тук са кривите“ – нещата са комплексни и е много хубаво да балансираш“, смята професорът.

Той посочи като пример действията на съседна Турция.

"Ето, каквото и да се говорим, къде се провеждат сега преговорите – в една страна-империя – Турция. От Корейската война насам не са се ангажирали сериозно. И въпреки всичките неприятности и напрежения, които имат със съседите си, успяват да бъдат балансирани. Да не мислим, че при тях няма напрежение, и при тях фундаментализмът не се изправя срещу секуларизма? Не, и там има напрежение. Но там има традиционно добра дипломация. Ние малко се объркахме отбеляза проф. Йончев.

Евелина БРАНИМИРОВА