Обмисляме варианти за различни форми на присъствено обучение след 7 март, като спазваме заповедта и се грижим за здравето и живота на хората – следим броя на заболелите, включително и в нашия университет. Това каза в интервю за предаването "Добър ден, България“ на Радио "Фокус“ ректорът на Университета за национално и световно стопанство(УНСС) проф. Димитър Димитров .

Той коментира заповедта на здравния министър Асена Сербезова за позволяване на присъствения процес на висшите учебни заведения: "Това все пак е възможност, която досега няколко месеца ни беше отказвана. С цялото разбиране за пандемията, но при 100% зелен сертификат за всички няма как да има присъствен учебен процес под каквато и да е форма, досега беше така. Сега ни се дават възможности, така че ние да преценим как да процедираме по-нататък“.

"Ние на практика година и половина работихме по подобен начин – редуване на потоци, намаляване на броя на потоците, хибридно обучение, хибридно обучение, излъчване в онлайн среда за тези, които не присъстват. Има и технологични варианти да се справим с това нещо“, каза още проф. Димитров.

Той бе категоричен, че ще се положи старание за намиране на баланс в обучението, който позволява високо качество на учебния процес, в същото време запазване живота и здравето на хората.

Проф. Димитър Димитров посочи, че оценката за онлайн обучението е по-скоро положителна.

Габриела ГАНЕВА


Пълния текст на интервюто четете по-късно в раздел "Мнение"