"Най-добрия маркер за лошата работа на администрацията е нейното увеличаване! При условие, че говорим за дигитализация, електронно правителство, паспорти, досиета – нарастването на администрацията е един абсурд! Но защо става? Нарастването на администрацията е удобна форма за управление на големи групи хора!“.

Така отговори народният представител от ИТН Андрей Чорбанов на Илиана Беновска, "Беновска пита – Радио К2“, която попита: "Изчислихме, покрай протестите на КНСБ, че администрацията е нараснала на 100 000 души, а Васил Велев каза, че общо на бюджетна издръжка са 500 000 души. Нали знаете, че те не си плащат здравните осигуровки, плаща им ги държавата, ерго ние с нашите данъци? Водите спорове кой ще е начело на НЗОК, но принципната позиция каква е?“.

Андрей Чорбанов заяви, че ИТН не са подкрепили бюджета на НЗОК нито на комисия, нито в пленарна зала. Причината е, че в него има много нерационални моменти. Причината е не само раздутата администрация. В бюджета на НЗОК липсва преливането от болнична в доболнична помощ. ИТН настоява да се наблегне на повече диагностика и превенция за сметка на лекуването в болници. Вдигнати са номинално парите по един инфлационен индекс, но сме изключително далече от европейските стандарти на добре работеща здравна система в този аспект!

"Напоследът имате доста активно, казвам го с приятелска усмивка, иронично поведение. Тошко Йорданов не прощава от трибуната на НС. Докъде ще го докарате в тази нова коалиционна схема, в която от време на време и вие се включвате?“, попита Беновска. Събеседникът ѝ отговори: "Ние не се включваме в схемата! Понякога има изключително възлови гласувания по които трябва национална позиция, но това е изключение. Властовата схема е много добре формирана! Както каза г-н Цонев в залата – това са 168 гласа непоклатимо мнозинство! И за малка група като нашата остава само да посочва недъзите и да ги осмива, защото така се забелязват най-добре, когато малко се прекрачи границата. Така нареченото "добро общество“, което преди година ни замеряше с домати за това, че сме напуснали коалицията, в момента изключително либерално това, което се случва като коалиция и ставащото във властовите структури!“.

Водещата помоли своя събеседник да коментира въведените от финансовия министър Асен Василев рестрикции при акредитацията на медиите в МФ. Андрей Чорбанов ги определи като жалка форма на ограничаване. Той бе категоричен: "Аз смятам, че в един свободен свят, където много нови медии възникват буквално за дни, където вече да намериш своята форма на изява и на търсене на информация е много по-различна отпреди 10 години, именно затова аз съм много либерален по отношение свободата на словото! Смятам, че всеки има право да го изрази! Всеки има право да поиска информация и да присъства. Правителството така или иначе се заплаща от обществото. Не трябва да има такива ограничения. Медиите, които имат традиционно добро отношение към властта, няма как да не получат акредитация. Медията трябва да информира обективно гражданите, разбира се от нейна гледна точка. Не може да се  сърди нито правителство, нито партия, нито конкретен индивид, че дадена медия намира гледна точка, която на него не му харесва!“.

Водещата попита събеседника си дали се сеща за някой свой стих, който да каже на управляващите. Чорбанов отговори, че не си спомня свои стихове, но може да цитира част от песен на една от любимите му български групи "No more, many more“ –"Хей, господин премиер, помисли си само за момент какво ще стане с теб, ако излезеш без пазачи!“. Чорбанов беше категоричен, че всеки политик трябва да прави така, че да не се страхува да излезе без пазачи!

В края на разговора водещата Беновска попита: "Какви мерки трябва да се предприемат, за да се хигиенизира този Парламент и това управление?“. Чорбанов отговори, че ИТН коментират всяка една тема, която се появи в публичното пространство и по която имат несъгласие. Той продължи: "Това е нещото, което можем да направим! Аз го заявих вчера и от трибуната на НС, когато настояваха да се съгласим с една безумна точка в правилника за управление на НЗОК, а тя е да се остави всеки управител с изтекъл мандат, като не се избере нов без да има срок. Аз настоявах да има срок и ние го предложихме в промените между първо и второ четене. Разбира се то няма да бъде прието вероятно. Но не може да се назначава какъвто и да е държавен служител без да има срок на този мандат! Нашата ПГ е от 11 души, ние бяхме самураи в предизборните клипове, но нито Бушидо, нито Православната църква, нито правилника на НС ни позволява да упражним какъвто и да е физически контрол или посегателство върху мнозинството, въпреки че на моменти ни се иска!“.