Очевидно, че Европейският съюз, най-вече Германия и Франция нямат никакво желание тази война да продължи и една минута повече. Това коментира в предаването "Добър ден, България“ на Радио "Фокус“ икономистът проф. Боян Дуранкев.

"Светът в момента е за постигане на мир – например идеята на Джеръми Корбин и то всяка война завършва с договор за мир. Ние отиваме да гарантираме победа на Украйна, при положение, че нито България, нито Украйна имат ядрено оръжие. Отсреща човекът с ядреното куфарче държи на разположение 6000 неизползвани ядрени глави“, посочи проф. Боян Дуранкев.

По думите му очевидно е, че Германия и Франция по един или друг дипломатичен начин вече подготвят онова споразумение, което ще бъде в полза на мира, но което няма да бъде, в полза на Украйна.

"Нещата едва ли ще се върнат – никой не го прогнозира, в рамките преди 8 или преди 14 години, но по-добре един мир, отколкото продължаваща тотална война на Запада срещу Русия. Да не забравяме, че САЩ обявиха Китай за враг №1. А колкото повече продължава войната с Русия, толкова повече отслабва и самата Русия, и Европейският съюз, и САЩ. А пък само ако позволите, за информация на вашите слушатели, много интересни данни – кой колко подкрепя до този момент като процент от брутния си продукт Украйна. На първо място излиза – много интересно, Естония. Нейният принос във военна помощ се равнява почти на 0,8% от брутния им продукт. Естония се оказа най-голямата подкрепа. На второ, очаквано – Полша. На шесто е САЩ с 0,04% помощ. Германия е много предпазлива. А що се отнася до България данни не присъстват, тъй като на всеки българин е известно, че ние подпомагаме и военно, и по друг начин, но крием нещата под миндера, не искаме да кажем точно. И още нещо – армията ни е в такова жалко състояние, още разчитаме на онези знаменити чертежи. Въобще не сме подготвени толкова да бъдем агресивни, освен в приказките очевидно“, допълни проф. Боян Друнакев.

Евелина БРАНИМИРОВА

Цялото интервю четете в раздел "Мнение“