България трябва да премине в режим на пълен неутралитет по линия на санкциите срещу Русия по примера на Австрия. Това коментира икономиста проф. Боян Дуранкев, преподавател в УНСС и ВУЗФ, в предаването "Добър ден, България“ на Радио "Фокус“.

"През миналата 2021 г. към Русия сме изнасяли български стоки в размер на 846 милиона, което е малко под 4% от целия български износ. Но вносът ни е бил в размер на 5 млрд. 828 млн. лева, което е близо до 20-те процента от целия внос. Т.е. ние, ако затворим нашата икономика по линия на вноса от Русия, не само на газ – на петрол и на всичко друго, което търгуваме и което повече внасяме, ще се окаже, че ликвидираме до голяма степен съществените отрасли на България. Това не се отнася например за НПО-та, фондации или, с извинение, някой телевизионен канал, но това се отнася до всичко, което произвежда в момента България. Защото например 77% от внасяния газ в страната е от Русия. Да, ние сме зависим от Русия. Между другото, ако намалим от Русия на 10% или се откажем от газта, ние ще станем зависими от други. Това не е по-хубаво, защото това означава, че вероятно ще бъде и по-скъпа газта“, отбеляза икономистът.

ЕС бие камбаната заради нарастващите цени - последиците от санкциите ще бъдат много тежки и по линия на разплащането, посочи той.

"Защото по линия на нарастващите цени – забележете, между другото, че имаме хиперинфлация на пазара на жилищата в Европейския съюз. Това е вече хиперинфлация. И още по-интересното е, че тази хиперинфлация е придружена първо с недостиг на строителствата на жилища, най-вече на държавни жилища за тези, които са средната класа и под средната класа, и едновременно с това – с едно вдигане на цените и наемите, които вече стават непоносими. Но да избягаме от жилищата и да се върнем на територията на Европейския съюз в момента. Очевидно е, че последиците за Европейския съюз наистина ще бъдат много тежки, защото само ако се вземе това, което в момента е блокировката на системата SWIFT – това нещо няма начин по линия на разплащането да не удари тежко самия Европейски съюз“, допълни още проф. Дуранкев.

Кой печели, ако става дума за печалба, риторично попита той.

"Наистина има три сектора, които в света са концентрирани в една страна, които ще бъдат печеливши, разбира се, и първият от тези сектори е военно-промишленият комплекс на САЩ. Тук имаме три-четири огромни компании, които диверсифицираха своите производства и които получават буквално и даже монополна рента. Забележете, настояването за 2 и повече процента от брутния продукт, не от държавните бюджети, от брутния продукт за въоръжение, това означава преди всичко поддържане на военно-промишления комплекс на САЩ, не толкова на българския военно-промишлен комплекс. Вторият голям сектор, който печели, това е нефто-газовият и минният комплекс на САЩ, който е и данъчен фаворит там“, допълни икономистът.

Евелина БРАНИМИРОВА

Цялото интервю четете в раздел "Мнение“