Посещението на президента на Република Северна Македония Гордана Силяновска-Давкова у нас беше в духа на изграждане на мостове и в духа на културната дипломация. Това каза в предаването "България, Европа и светът на фокус“ на Радио "Фокус“ политологът проф. Анна Кръстева.

Гордана Силяновска-Давкова посети България по повод културно мероприятие в София –  представлението "Набуко“ в Софийската опера, изпълнено от състава на Македонската национална опера и балет.

"Имаше елементи от това посещение, които изпълваха със съдържание културната дипломация – аз вярвам много в нея. Дори на езика на тялото имаше една сърдечност на македонския президент: Тя с две ръце се ръкува с нашия президент. Имаше едно видимо желание за диалог,“ посочи тя.

Неофициалната среща между държавните глави на двете страни е продължила повече от 2 часа, което според проф. Анна Кръстева показва, че не е била малка среща, а едно значимо политическо и държавническо време.

За съжаление паралелно с положителната страна от посещението се създаде и конфликт, който според политолога има няколко пласта. "Единият е дипломатическият – тъй като посещението не е нито официално, нито държавно, не всички атрибути на дипломатическият протокол са задължителни. Това е така, но на политическо ниво всичко е символ на политика. И на политическо ниво, когато се прави официална снимка на фона на държавните символи на нашата родина, не може това да не се забележи, не може да не предизвика коментари липсата на северномакедонското знаме,“ каза тя и допълни, че коментарите по тази тема винаги са емоционални и преувеличени, но според нея няма нужда да се създава напрежение.

"България е силна в позицията си спрямо Република Северна Македония, защото тя е напълно споделена от Европейския съюз, всички европейски държави ни подкрепят. Но от друга страна това не премахва отговорността на нашите политици да не създават поводи за напрежение. Всички народи са равни по значимост, по идентичност, но все пак ние сме по-опитния партньор, от нас се очаква да имаме по-мъдро, по-умерено, по-диалогично и отговорно поведение,“ подчерта политологът проф. Анна Кръстева.