Един от ефектите от победата на Орбан е нов трън в петата на Брюксел.

Това каза в дневния блок "Добър ден, България“ на Радио "Фокус“ политологът проф. Анна Кръстева. По думите й началото на тази политическа десетдневка очерта една полярна Европа, забелязва се ярка победа на авторитарни лидери. "По отношение на Орбан – ясно е, че много са факторите, които така устойчиво го държат на власт. Нека да кажем първия ефект от тази победа – бих оприличила като нов трън в петата на Брюксел. Нелибералната демокрация, която той пропагандира като ярък носител, очевидно намира почва в Унгария. Това е един антиевропейски дискурс в самото сърце на Европа“, заяви тя.

Според политолога има парадокс – как една малка Унгария успява да произведе мегалидер. "Как се става мегалидер като си лидер на една малка страна? Основният е ярко, категорично, критично да говориш срещу Европейския съюз, срещу брюкселските институции. Другият е именно да се сприятеляваш с недемократични мегалидери, за да осигури електорално мнозинство на своя нелиберален модел“, обясни проф. Кръстева.

Тя припомни, че самият Орбан нарича себе си "нелиберален демократ“. "В науката предпочитаме термина "електорален авторитаризъм“, защото той е един авторитарен лидер, който разбира се, е дошъл на власт чрез избори. Друг начин да се определи това състояние е постдемокрация. Демократичните институции съществуват като избори, но те са изпразнени от съдържание, защото няма този баланс на силите“, коментира политологът и отбеляза, че изборите са свободни, но не са честни с абсолютната доминация на медиите.

Според нея Украйна е един от лостовете за неговата победа и огромната дезинформационна кампания. "В Унгария и днес има хора, които мислят, че Киев е нападнал пръв, при цялата налична информация в интернет. Орбан подкрепя санкциите, но не позволява военна помощ и непрестанно внушава на своите съграждани, че той ще предпази Унгария от въвличане във война“, припомни проф. Кръстева, но уточни, че това не са единствените причини да спечели тези избори.

Избирането на Орбан ясно означава, че антибрюкселското говорене ще продължава мощно да звучи. В същото време има разлом във Вишеградската четворка, смята политологът. Тя уточни, че се усилват позициите му, от една страна, но от друга – отслабва влиянието му в собствената му коалиция, която се опитва да прави вътре в Европейския съюз срещу Брюксел, заради категорично антируските балтийски страни.

Милослава АНГЕЛОВА